Saturday, October 12, 2013

Sokić „Zdravko“


Vanja je jedina osoba (ako znate još koju, javite) kojoj su deca pošla u vrtić i jaslice i nisu te zime nijednom bila bolesna. Šmrckanje se ne računa. Dobro, nije to samo zbog ovog sokića. Puno još ona trikova ima, da se pomogne malo genetici i sreći...
Njene devojke svako jutro navrnu čašicu ovog napitka. A nju ne mrzi da ga stalno pravi, od kad zahladni, pa dok ne otopli. Vanju inače ništa ne mrzi, takva je osoba (mogla bih mnogo dugo o njoj).
Pravljenje ovog soka ostavlja za sobom dosta nereda u kuhinji. Na vreme da vam kažem... Al ONA bi rekla...“...ma nee, ja to čas posla...“ I stvarno, s nekom lakoćom sve to radi. Za one koje voli. I sve stiže. I ništa joj nije teško. Znate sigurno bar jednu takvu osobu. Osobu koja ima veliko, nesebično srce i onaj redak talenat za iskreno prijateljstvo.
I tako, evo, i mi smo rešili da ove zime budemo što zdraviji. Počeli smo ... svako jutro, pre odlaska u vrtić, sa čašicom  sokića od cvekle, šargarepe, jabuke i limuna sa medom.
Nabavili smo i matični mleč na poslednjem Sajmu meda na Taš-u. I to smažemo ujutru i popodne.
Ni odraslima nije zabranjeno.
Draga moja kumo, HVALA TI ! Za sve.

Sastojci:
  • 500 gr cvekle
  • 500 gr šargarepe
  • 500 gr jabuka
  • sok 1 limuna
  • 200 gr meda
Postupak:


Ogulite šargarepu, cveklu i jabuke (izvadite semenke). Ubacite u sokovnik. U sakupljeni sok iscedite 1 limun, dodajte med i mešajte dok se med ne istopi.
Ulijte levkom u staklenu flašu i držite u frižideru.
Od ove mere izađe oko 800 ml soka, zavisi od sočnosti sastojaka.
Poželjno je da se detetu da ujutru, na prazan stomak, mi smo počeli sa pola dl, pa idemo na više. Idealno bi bilo da popiju 1-1,5 dl.
Preporučujem da pravite manje količine, za nekih nedelju dana, jer opšte je poznato  da su ceđeni sokovi najzdraviji ako se konzumiraju odmah. Mada, ništa ovom ne fali i kada stoji nedelju dana. Svakako je bolji od bilo kog kupovnog.
A još ako ste u mogućnosti da sebi priuštite organske sastojke...pravi eliksir zdravlja.


7 comments:

  1. Jao, znam ovaj sok, a znam i nered koji ostavlja za sobom. Ne znam zašto, ali meni u receptu stoji da deca mogu neku limitiranu količinu dnevno da popiju (nešto poput par kašika), a zaista ne znam razlog.... Sve je prirodno, ne bi trebalo bilo šta da zasmeta. I da - ni ja ne znam nikoga čije se dete nije cele zime razbolelo - bravo za Vanju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm, par kašika mu dođe skoro oko pola dl...Ima dosta meda, tako da svakako nije uputno da se baš ozbiljno pretera, o tome treba voditi računa.

      Delete
  2. Sjajan sok! Tata mi je dao slican recept. Treballo bi da se potrudim i nadjem svezu (tj. nekuvanu) cveklu.

    ReplyDelete
  3. Divan sokic, slicno i ja pravim ponekad ali bez meda, hm nije lose hvala na receptu za imunitet, ni ja nisam cula da se necije dete nije razbolelo celu zimu, mozda je u sokicu tajna :)

    ReplyDelete
  4. Evo mene )))... Moram sada pregledati sve ove divotice koje si spremala. Malo mi oci zasuzise citajuci, ljubim ja tebe, lako je biti dobar kad imas za koga i kada ti je neko ko je savrsen i plemenit prijatelj, treba to savrsenstvo i plemenitost pratiti i uciti od njega )))... A imam jos toliko toga )... Sto se tice sokica ja spremam duplu meru i to nam plane za sedam do deset dana, zavisi koliko ispadne na tu kolicinu stavim oko cetvrt tegle meda, provereno dobar i mislim da se sa ovim ne moze preterati, posebno ako imas domace, naprotiv deci do deci i po je nasa doza, kod starije cice ide teze pa popijemo oko deci, a malena je cudo ), njoj ne dajem koliko bi htela, jer casicu sljusti za sekund... Divno sam se juce provela, e kako sam se opustila samo da znas i to mi je tako trebalo )))... Ljub

    ReplyDelete
  5. Lepo je kad deca hoće popiti ovakav sokić, onda vredi truda i svega prljavog ;)

    ReplyDelete