Ja ovu torticu ne bih mnogo da hvalim. Dobra je, baš
onako kao što su dobre sve jednostavne i neopterećujuće stvari u našim
životima. Rođendan jedine muške glave u našoj kući obeležili smo upravo uz nju.
Sastojci:
KORA
- 4 jaja
- 100 gr mlevenih oraha
- 100 gr šećera od šećerne trske
- 30 gr prezli
- 50 gr rendane crne čokolade („Menaž“ npr.)
- Za prelivanje kore:
- 5-6 kašika mleka
- 1 kašika ruma
FIL
- 600 gr kesten pirea (zamrznuti)
- 100 gr šećera (obratite pažnju da li u kesten pireu ima šećera, ako ima, možda ne morate ni dodavati-probajte)
- 1 vanilin šećer (opet samo ukoliko kesten pire već nije aromatizovan)
- 100 gr maslaca
- 1 kašika ruma
- slatka pavlaka ili šlag (preporučujem prvo) i čokoladne mrvice
Priprema:
Jaja i šećer umutite da bude penasto. Dodajte mlevene
orahe, prezle i rendanu čokoladu. Dobro izmešajte i ujednačite. Dosta je tečno,
tako i treba da bude.
U kalup za tortu prečnika 20 cm stavite papir,
podmažite malo maslacem, pa ulijte masu. Pecite na 180 C oko 20 minuta.
Gotovu koru poprskajte mešavinom mleka i ruma.
Neka odstoji malo pa skinite kalup i prebacite na
tanjir za tortu.
Za fil dobro umutite maslac i obe vrste šećera.
Dodajte razmekšali kesten pire i rum. Mutite dok se masa ne ujednači.
Koru premažite ovim filom. Odozgo stavite umućenu
slatku pavlaku. Ukrasite čokoladnim mrvicama.
Poželjno je da tortica odstoji bar preko noći u
frižideru, da se dobro prožmu svi ukusi. A i lepše će se seći.
Što više stoji to je ukusnija.
IZVOR-časopis „Gurman-slatka linija“br 14.
Mmmm... divno izgleda!! Obožavam kestenje i kesten pire!!
ReplyDeleteDivna kombinacija, potpuno se slazem da su jednostavne stvari najfinije... srecan rodjendanko slavljeniku.:)))
ReplyDeleteSrecan rodjus slavljeniku, da, da, jednostavne stvari su uvek najlepse, divno izgleda
ReplyDeleteHvala Mima! Pozdrav!
Delete