Brzo i zahvalno jelo- možete kombinovati sa pireom ili
pirinčem. Ćuftice su mekane kao dobra duša. Odlično prolazi kod sitne dece i
svega sitih muževa. Još jedan odličan recept za koji zahvaljujem ARI 26 sa Coolinarike.
Sastojci:
Za ćuftice
- 300-350 gr mlevenog mesa (dva puta mleveno), ja pravim sa junećim
- 1 manja glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 manje jaje
- 3 kašike prezle
- šoljica od oko 70 ml pirinča
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica slatke aleve paprike
- 1 ravna kašičica sumaka (nije obavezno,ako nemate)
Za sos
- 200 ml pasate ili domaćeg gustog soka od paradajza
- oko 700 ml vode
- 2 kašike brašna
- malo soli
Priprema:
U posudi pomešajte mleveno meso,začine, jaje, sitno seckan
crni i beli luk,oprani pirinač i prezlu. Što se tiče prezle, možda će vam
trebati malo manje ili više, zavisi koliko vlage (čitaj vode) ima u mesu...u
odmrzavanom je uvek više...Masa mora biti pogodna za to da se od nje mogu
oblikovati ćuftice. Dobro sve sjedinite, pravite ćuftice veličine manjeg oraha i
ređajte na neki tanjir.
Na sasvim malo zagrejanog ulja, tek da pokrije dno, propržite
kratko ćuftice, nekih 2-3 minuta.
Prebacite ih u šerpu adekvatne veličine, na preostalom ulju
vrlo kratko propržite 2 kašike brašna. Na brašno sipajte paradajz sos, vodu
so, promešajte i sipajte preko ćuftica.
Poklopljeno kuvajte na laganijoj vatri sat vremena.Po potrebi
se može dodati još malo vode prilikom kuvanja.
Fino je i kad se podgreva.
Spremala si ih, sjajne su zar ne ...!? Mnogo recepata za cuftice u paradajz sosu sam probala ali je ovaj ubedljivo najbolji, tako da vec duze vreme spremam iskljucivo po ovom receptu :)... Za svaku su preporuku...
ReplyDeleteTi si ih prve otkrila, tebi ne moram da ih hvalim...
DeleteJa cuftice mnogo volim, ova kombinacija mi se bas dopada, probacu :)
ReplyDelete