Sunday, February 23, 2014

Jednostavna pita sa jabukama




Pre nekin dan odem na pijacu. Dugo nisam...a volim...Prava relaksacija za mene. Naletim na sremuš (stigao je, stigao!), ali o tome uskoro. 
Sa jedne (jedine) tezge zovu me kožare. Stare,dobre jabuke kožare. Retko ih viđam. Po supermarketima nikad. A nema boljih jabuka za pitu. Proterane su valjda od onih sa nekim stranim, privlačnijim imenima, ulaštene, glatke kore, prešminkanog izgleda. 
Pogađate, kupljeno!


Sastojci:

  • 500 gr kora za pitu, tankih
  • 7-8 srednjih kiselijih  jabuka, oguljenih
  • kristal šećer
  • cimet, po želji
  • 7-8 kašika pšeničnog griza
  • oko 150 gr maslaca,istopite
  • prah šećer za posipanje


Priprema:
Uključite rernu na 200 C.
Stavite jednu koru,pospite je sa pola kašike kristal šećera. Četkicu zamočite u istopljeni maslac i poprskajte koru. Stavite drugu koru i ponovite isto. Preko ove dve, stavite treću koru. Umesto maslaca može i ulje, ali ovako je mnooogo ukusnije.
Narendajte jednu jabuku  i odmah rasporedite po samoj ivici duže strane ove treće kore. Pospite preko rendane jabuke kašiku griza i dve kašike kristal šećera. Ako stavljate cimet, izvolite preko šećera. Umotajte u rolat.
Ponovite koliko imate kora. Obično bude za 7 rolata. Svaki rolat sa četkicom odozgo premažite preostalim maslacem. U pleh od rerne stavite papir za pečenje, naređajte i pecite dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i prekrijte čistom krpom. Kada se ohladi pospite prah šećerom i secite.




4 comments:

  1. Odličan recept za najbolju pitu! :)

    ReplyDelete
  2. Pozelim odmah da gricnem, bas lepo izgleda uz tu cvetnu soljicu.:)))

    ReplyDelete
  3. Uh i ja volim pitu sa kožarama. To je ona prava, pogotovu sa puterom!

    ReplyDelete
  4. E da, dobre stare kozare...retko se nalaze, a najbolje su :)... Pita je odlicna, jednostavna i brza :)

    ReplyDelete