Pre nekin dan odem na pijacu. Dugo nisam...a
volim...Prava relaksacija za mene. Naletim na sremuš (stigao je, stigao!), ali
o tome uskoro.
Sa jedne (jedine) tezge zovu me kožare. Stare,dobre jabuke kožare. Retko ih viđam. Po supermarketima
nikad. A nema boljih jabuka za pitu. Proterane su valjda od onih sa nekim stranim, privlačnijim imenima, ulaštene, glatke kore, prešminkanog izgleda.
Pogađate, kupljeno!
Sastojci:
- 500 gr kora za pitu, tankih
- 7-8 srednjih kiselijih jabuka, oguljenih
- kristal šećer
- cimet, po želji
- 7-8 kašika pšeničnog griza
- oko 150 gr maslaca,istopite
- prah šećer za posipanje
Priprema:
Uključite rernu na
200 C.
Stavite jednu
koru,pospite je sa pola kašike kristal šećera. Četkicu zamočite u istopljeni
maslac i poprskajte koru. Stavite drugu
koru i ponovite isto. Preko ove dve, stavite treću koru. Umesto maslaca može i ulje, ali ovako je mnooogo
ukusnije.
Narendajte jednu
jabuku i odmah rasporedite po samoj
ivici duže strane ove treće kore. Pospite preko rendane jabuke kašiku griza i
dve kašike kristal šećera. Ako stavljate cimet, izvolite preko šećera. Umotajte
u rolat.
Ponovite koliko imate
kora. Obično bude za 7 rolata. Svaki rolat sa četkicom odozgo premažite
preostalim maslacem. U pleh od rerne stavite papir za pečenje, naređajte i pecite
dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i prekrijte čistom krpom. Kada se ohladi
pospite prah šećerom i secite.
Odličan recept za najbolju pitu! :)
ReplyDeletePozelim odmah da gricnem, bas lepo izgleda uz tu cvetnu soljicu.:)))
ReplyDeleteUh i ja volim pitu sa kožarama. To je ona prava, pogotovu sa puterom!
ReplyDeleteE da, dobre stare kozare...retko se nalaze, a najbolje su :)... Pita je odlicna, jednostavna i brza :)
ReplyDelete