Sunday, January 13, 2013

Kolač od limuna i maka

   
      
          


Imate jedno sasvim obično, mirno, zimsko prepodne. Nekim čudom bez obaveza. Sa snegom koji veje, naravno. Skuvali ste dobar čaj , listate omiljeni časopis i fali vam samo o kolač koji odgovara ovoj slici….

Mene je osvojio jednostavnošću. Punog, masivnog ukusa, osvežen blagom aromom limuna, zanimljive teksture. Mislim da bi ga malo veća kolicina limunovog soka učinila još boljim.

Moju troipogodišnju ćerku osvojio je samo u prvom trenutku kada je smazala veliko parče sa šoljom mleka. Posle ga je zaobilazila, valjda zbog bobica maka. Preselio se na " Nećejede"  listu, pored supe sa peršunom, peciva sa susamom....Šta da se radi. 

2 caše mekog brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
3 kašike nemlevenog maka
120 gr maslaca
1 čaša šećera
1/2 čaše slatke pavlake ( neumućene )
rendana kora od dva limuna
4 jaja
¼  čaše ulja
2 kašike soka od limuna
1 kesica vanilin šećera
2 kašike džema od kajsija

Pomešaj brašno, prašak za pecivo i so. Dodaj mak.

U  posebnoj činiji dobro umuti maslac sa šečerom, vanilin šećerom, slatkom pavlakom i limunovom koricom.Dodaj i umuti jedno po jedno jaje, a zatim i ulje i limunov sok. U ovo dodaj mešavinu sa brašnom i makom i  sjedini u masu bez grudvica.Sipaj u  modlu obloženu papirom za pečenje,  peci u rerni prethodno već zagrejanoj na 180 stepeni oko 50 minuta, odnosno dok čuvena čačkalica ne pokaže da je gotovo.

Po vadjenju iz rerne premaži umućenim džemom od kajsija.

Izvor




No comments:

Post a Comment