Saturday, January 19, 2013

Pitice od sočiva



Sa Turskom sam se prvi put srela davne 2004-te godine. Sve što smo videli i doživeli bilo je daleko iznad mojih očekivanja. Posle toga smo joj se više puta vraćali. Volim da letujem tamo. Ljudi su upadljivo vredni, predusetljivi i izuzetno ljubazni prema deci.

I, naravno, volim i to što do mile volje mogu da uživam u njihovoj nacionalnoj kuhinji, koja mi se jako dopada. I u slatkoj i u slanoj varijanti ( uzgred, ako neko voli, toplo preporucujem da ovde kvarite liniju) . Iako se radi o kuhinji koja na ovim prostorima nije nepoznta, izvorno, pečat joj daju specifični začini i neke namirnice koje ovde nisu u preterano širokoj upotrebi (bar ja imam takav utisak )… sočivo, crveno sočivo, bulgur, kus-kus, leblebije ili naut, curekot, kumin, korijander, sumak, ružina voda, tahini…

Ovaj recept je nastao kao kombinacija nekoliko recepata sa turskih food blogova, u skladu sa mojim ukusom.

Pitice su me potpuno oduševile, izuzetno su ukusne i neobične.

500 gr kora za pitu, ne debele

Punjenje:

300 gr zelenog sočiva
1 srednji praziluk, beli deo
2-3 kašike maslinovog ulja
2 kašike koncentrata paradajeza
1 puna kašičica slatke aleve paprike
goveđi bujon (može kocka), oko dve čaše….da ogrezne masa
so po ukusu
pola kašičice bibera, po kašičica kumina, mlevenog korijandera i sumaka

Masa za premazivanje kora:

1 jaje i 1 belance
pola čaše mleka
pola čaše ulja

Odozgo:

1 žumance

Postupak:

Dinstaj praziluk na maslinovom ulju par minuta. Dodaj sočivo, pa dinstaj još oko 5 minuta. Dodaj sve ostale sastojke za punjenje. Masa treba da ogrezne, da bujon bude oko prst iznad mase, po potrebi dodati još. Otklopljeno kuvati na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok se sočivo ne skuva i sva voda ispari, tako da ostane kašasta masa.Obično traje oko pola sata. Prohladi.
Napravi mešavinu od jaja, belanceta, mleka  ulja.
Stavi jednu koru, premaži sosom, stavi preko nje drugu i premaži sosom.


Iseci kore na 4 dela. U dno, po sredini svake četvrtine stavi punjenje…oko dve kašike.


Presavij malo gornju, donju, i bočne ivice svake četvrtine, pa urolaj rolnicu.


Premaži sa žumancetom i pospi curekotom.


Stavlja se u rernu prethodno već zagrejanu na 180 C, oko 20 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.

Odlično ide uz jogurt



No comments:

Post a Comment