Sa Turskom sam se prvi put srela
davne 2004-te godine. Sve što smo videli i doživeli bilo je daleko iznad mojih
očekivanja. Posle toga smo joj se više puta vraćali. Volim da letujem tamo. Ljudi
su upadljivo vredni, predusetljivi i izuzetno ljubazni prema deci.
I, naravno, volim i to što do mile volje mogu da uživam u njihovoj nacionalnoj kuhinji, koja mi se jako dopada. I u slatkoj i u slanoj varijanti ( uzgred, ako neko voli, toplo preporucujem da ovde kvarite liniju) . Iako se radi o kuhinji koja na ovim prostorima nije nepoznta, izvorno, pečat joj daju specifični začini i neke namirnice koje ovde nisu u preterano širokoj upotrebi (bar ja imam takav utisak )… sočivo, crveno sočivo, bulgur, kus-kus, leblebije ili naut, curekot, kumin, korijander, sumak, ružina voda, tahini…
I, naravno, volim i to što do mile volje mogu da uživam u njihovoj nacionalnoj kuhinji, koja mi se jako dopada. I u slatkoj i u slanoj varijanti ( uzgred, ako neko voli, toplo preporucujem da ovde kvarite liniju) . Iako se radi o kuhinji koja na ovim prostorima nije nepoznta, izvorno, pečat joj daju specifični začini i neke namirnice koje ovde nisu u preterano širokoj upotrebi (bar ja imam takav utisak )… sočivo, crveno sočivo, bulgur, kus-kus, leblebije ili naut, curekot, kumin, korijander, sumak, ružina voda, tahini…
Ovaj recept je nastao kao
kombinacija nekoliko recepata sa turskih food blogova, u skladu sa mojim ukusom.
500 gr kora za pitu, ne debele
Punjenje:
300 gr zelenog sočiva
1 srednji praziluk, beli deo
2-3 kašike maslinovog ulja
2 kašike koncentrata paradajeza
1 puna kašičica slatke aleve paprike
goveđi bujon (može kocka), oko
dve čaše….da ogrezne masa
so po ukusu
pola kašičice bibera, po kašičica
kumina, mlevenog korijandera i sumaka
Masa
za premazivanje kora:
1 jaje i 1 belance
pola čaše mleka
pola čaše ulja
Odozgo:
1 žumance
Postupak:
Dinstaj praziluk na maslinovom
ulju par minuta. Dodaj sočivo, pa dinstaj još oko 5 minuta. Dodaj sve ostale
sastojke za punjenje. Masa treba da ogrezne, da bujon bude oko prst iznad mase,
po potrebi dodati još. Otklopljeno kuvati na srednjoj temperaturi, povremeno
mešajući, dok se sočivo ne skuva i sva voda ispari, tako da ostane kašasta masa.Obično
traje oko pola sata. Prohladi.
Napravi mešavinu od jaja,
belanceta, mleka ulja.
Stavi jednu koru, premaži sosom,
stavi preko nje drugu i premaži sosom.
Iseci kore na 4 dela. U dno, po
sredini svake četvrtine stavi punjenje…oko dve kašike.
Presavij malo gornju, donju, i bočne
ivice svake četvrtine, pa urolaj rolnicu.
Premaži sa žumancetom i pospi
curekotom.
Stavlja se u rernu prethodno već
zagrejanu na 180 C, oko 20 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.
No comments:
Post a Comment