Sunday, January 27, 2013

Kolač od griza i kokosa ( Basbousa- Semolina coconut cake)



Ova poslastica je veoma popularna u zemljama Srednjeg istoka. Na području Balkana slična varijanta poznata je pod imenom ravanija (ravani, revani). Kolač je bogatog ukusa, kompaktne pudingaste teksture. Suprotno mojim očekivanjima, nije preterano sladak i  nimalo nije težak.

Sastojci

300 gr semoline (griza)

1 prašak za pecivo

120 gr maslaca

350 ml mleka

80 gr šećera

1 vanilin šećer

80 gr kokosovog brašna

3 kašike blanširanih badema

Za preliv

180 gr šećera

120 ml vode

sok od 1 limuna

2 kašike ružine vodice ( rose blossom water)

Postupak

Prvo napravite preliv, tako što stavite šećer, vodu i limunov sok da proključaju na srednjoj temperaturi. Za ređi sirup treba da ključa oko 2 minuta, a za gušći do 5 minuta. Povremeno promešajte. Kada sklonite sa ringle, dodajte ružinu vodicu. Ohladite.
.
Rernu uključite na 190 C i pleh dimenzija oko 28 x 15 cm obložite papirom za pečenje.

Pomešajte semolinu ( griz), prašak za pecivo, i šećer u jednoj činiji, dodajte omekšali maslac, pa mleko i umutite mikserom. Dodajte kokosovo brašno.


Prebacite u pripremljeni pleh i ostavite da stoji oko 10 minuta. Oštrim nožem isecite kvadratiće , manji su lepši. Na svaki u sredinu stavite po 1 blanširani badem i lagano utisnite.


Pecite oko 30 minuta , dok ne dobije zlatno braon boju. Izvadite i ponovo prođite nožem tamo gde ste već prosekli nepečenu masu. Onda ravnomerno prelijte  vreo kolač hladnim sirupom i ostavite par sati na sobnoj temperaturi da dobro upije.


 Što se mene tiče, preliva je moglo biti malkice više, volim kada je ova vrsta kolača natopljenija i vlažnija.

Ovaj kolač je napravljen sa običnim pšeničnim grizom. Ja sam nekako razumela,  da naš griz nije baš isto što i semolina ( koja predstavlja brašno od durum pšenice i sreće se u velikom broju recepata za orijentalne poslastice ). Ako neko ima proverena saznanja o tome, bila bih zahvalna da podeli sa svima na ovoj stranici.












No comments:

Post a Comment