Ova poslastica je veoma popularna
u
zemljama Srednjeg istoka. Na području Balkana
slična
varijanta poznata je pod imenom ravanija (ravani, revani). Kolač je bogatog
ukusa, kompaktne pudingaste teksture. Suprotno mojim očekivanjima, nije
preterano sladak i nimalo nije težak.
Sastojci
300 gr semoline (griza)
1 prašak za pecivo
120 gr maslaca
350 ml mleka
80 gr šećera
1 vanilin šećer
80 gr kokosovog brašna
3 kašike blanširanih badema
Za
preliv
180 gr šećera
120 ml vode
sok od 1 limuna
2 kašike ružine vodice ( rose blossom water)
Postupak
Prvo napravite preliv, tako što stavite šećer, vodu i
limunov sok da proključaju na srednjoj temperaturi. Za ređi sirup treba da
ključa oko 2 minuta, a za gušći do 5 minuta. Povremeno promešajte. Kada
sklonite sa ringle, dodajte ružinu vodicu. Ohladite.
.
Rernu uključite na 190 C i pleh dimenzija oko 28 x 15
cm obložite papirom za pečenje.
Pomešajte semolinu ( griz), prašak za pecivo, i šećer
u jednoj činiji, dodajte omekšali maslac, pa mleko i umutite mikserom. Dodajte
kokosovo brašno.
Prebacite u pripremljeni pleh i ostavite da stoji oko
10 minuta. Oštrim nožem isecite kvadratiće , manji su lepši. Na svaki u sredinu
stavite po 1 blanširani badem i lagano utisnite.
Pecite oko 30 minuta , dok ne dobije zlatno braon
boju. Izvadite i ponovo prođite nožem tamo gde ste već prosekli nepečenu masu.
Onda ravnomerno prelijte vreo kolač
hladnim sirupom i ostavite par sati na sobnoj temperaturi da dobro upije.
Što se mene
tiče, preliva je moglo biti malkice više, volim kada je ova vrsta kolača
natopljenija i vlažnija.
Ovaj kolač je napravljen sa običnim pšeničnim grizom.
Ja sam nekako razumela, da naš griz nije
baš isto što i semolina ( koja predstavlja brašno od durum pšenice i sreće se u
velikom broju recepata za orijentalne poslastice
). Ako neko ima proverena saznanja o tome, bila bih zahvalna da podeli sa svima
na ovoj stranici.
No comments:
Post a Comment