Red je da se na ovom blogu
konačno
pojavi recept za
hleb.
Koliko puta vam se desilo da kupite hleb i
kada
ga
presečete
dođe vam inspiracija da ga zafrljačite u kantu za đubre? Sreća te su
me naučili da se hleb ne baca. Osim ptičicama. Kupite kao hleb od integralnog
brašna, a ono sunđer sa grumuljicama nerastvorene boje. O hemikalijama,
aditivima i slično neću ni da razmišljam.
Naravno ima
proverenih mesta mesta gde znate šta kupujete, ali ona mi po nekom pravilu nisu
baš u blizini. A i sve ih je manje. To vas onda natera da ubedite sebe da
mešenje domaćeg hleba za zaposlenu mamu i nije neki problem. I nije. Gledam da
nađem vremena. Pre svega zbog dece. I kad su jako mali, osećaju razliku, u
domaćem se udave. A meni milo. Znam šta jedu.
Ovaj najjednostavniji hleb sam naučila sam da pravim
uz savete moje Vanje. Njojzi hvala.
Kad vas
iskustvo nauči da osetite pod rukom kada je testo „ ono pravo“ završili ste
posao oko hleba, onda je sve lako. Razmere brašna i tečnosti u receptu uvek su
okvirne, zavise pre svega od kvaliteta brašna kojim radite, pa ih tako i shvatite.
Inače, ako imate sreće da dođete do integralnog
brašna, neprosejanog, mlevenog na potočari, od pšenice koja nije hemijski
tretirana, rezultat koji ćete dobiti biće potpuno fantastičan, uprkos jednostavnosti
recepta. Ponekad je sva lepota upravo u jednostavnosti. To najbolje osećaju
mala deca, ona uvek najviše vole najjednostavnija jela. Bar moja.
Potrebno je
800 gr brašna
550-600 ml mlake vode
suvi kvasac u količini
prema uputstvu sa kesice a za datu
količinu brašna
2 kašičice soli
2 kašičice meda
Pomešati sve
sastojke, vodu posle 500 ml dolivati lagano uz mešenje do odgovarajuće
teksture. Mora biti dosta mekano, da se još uvek lepi za ruke, ali ne i previše
žitko. Umesi se kratko, u samoj vangli, tek da se dobro sjedine sastojci, pokrije i ostavi na
toplom da naraste. Bar sat.
.
Posle toga
se može prebaciti u pleh sa pek papirom, sačeka se da naraste najmanje pola
sata i peče se na 200 C.
Moj je bio
gotov za oko pola sata. Zavisi od rerne, probajte čačkalicom. Obavezno izvadite iz pleha i umotajte u krpu. Da se ne potpari
.
Ako imate
vremena, posle prvih sat vremena premesite ga, ostavite da ponovo naraste, pa
opet premesite i ostavite. Biće još bolji. Ovaj moj sam tri puta premesila.
Nije obavezno toliko. I evo..
divno izgleda! ja volim da pravi veknice, ova tvoja bas primamljivo izgleda =)
ReplyDeleteHvala!
Delete