Sunday, May 26, 2013

Džem od jagoda



Volim da pravim džemove. Ne radim ja to na veliko. Igram se samo. Kupim dva-tri kila voća i ubacim u svoju Metalac šerpu sa debelim dnom. Čas posla gotovo, i  nije istina da mora da se stalno meša i da posle bude cirkus u kuhinji . Istina je da miriše predivno. Ovaj put na jagode.  A ukus se ne može uporediti sa kupovnim. Ajd, dobro, možda Bakina tajna ( ako možete finansijski da izdržite).
 I tako, kako koje voće stiže, ja zgotovim po koju teglicu. I nakupi se. Taman za nas. A i da se ponekom pokloni. Kada imam vremena, opustošim najbližu pozamanteriju, odštampamo nalepnice ( tu se i muž umeša), pa ukrasim i teglice. Baš me to veseli.


Sastojci:

·        2 kg jagoda
·        1,5 kg šećera
·        2 vanilin šećera
·        2 limuna

Postupak:

Jagode operate, očistite i dobro ocedite. U šerpu u kojoj ćete kuvati stavljajte jagode i posipajte šećerom  sa vanillin šećerom, naizmenično, sve dok ima. Neka odstoji par sati, u frižideru. Može i preko noći.
Stavite na ringlu, ja od 9 podeoka stavim na 8, dok provri, a zatim smanjim na 6 otprilike. Kad se šećer poprilično istopio štapnim mikserom usitnite jagode. Možete više ili manje, po ukusu. Sipajte isceđen sok od limuna. U početku će biti dosta pene, skidajte je. Povremeno promešajte i eventualno prilagodite temperaturu  gustini mase, tako da lagano ključa.
Za ovu količinu, po mom iskustvu, dovoljno je oko dva sata krčkanja. Masa je i dalje dosta tečna, ne brinite, stegne se ona dovoljno kada se ohladi. Dakle, negde na polovini, u rernu uključenu na 100 C ubacite oprane tegle. Poklopce premažite alkoholom, oni ne idu u rernu.
Kada je gotovo ide najnezgodniji deo…sipanja u tegle i teglice. Treba sipati u teglicu tek izvađenu iz rerne džem koji samo što jemaknut sa ringle. Ja sam ove godine smislila da ga naspem prvo u lonče sa kljunom, a zatim tako jednostavnije , brže i preciznije sipam u teglice. Nije bilo opekotina, ni gomile uflekanih kuhinjskih krpa.






16 comments:

  1. jao, što su vam slatke teglice ! Malo pre Lana, sada ti, na kraju ćete me namamiti da i ja pravim. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nego sta nego da pravis....a sad odoh do Lane, da vidim sta je to stavila...Hvala..i kiss...

      Delete
  2. Sjajno, medeno ma skorz, i ja se spremam da napravim koju teglicu dzema sa jagodama, probacu ovaj tvoj receptic :)

    ReplyDelete
  3. sjajno aranzirane teglice....da li mozes malo blize da mi objasnis kako ubaciti text na ove nalepnice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snežana, kao što napisah..oko nalepnica se muž umeša...Ja izaberem, a on ubacuje tekst...Hih, nahvatacu ga da ti napise odgovor, taman i ja da naucim...

      Delete
  4. teglice su bozanstvene i etikete naravno !! Ovde ima da se kupi neki specijalni levak koji ima grlo koje siroko kao mala tegla za dzem i onda se ne peku prsti...ja sam progledala od kako sam ga kupila i da samo znas koliko sam plikova izbegla ! A i ja obozavam da pravim dzemove...i tacno kao sto ti kazes: bitno je da se ne prave neke industrijske kolicine (2,5 kg najvise) i onda nista nije strasno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marina! Eh, tamo napolju svega ima, taj levak je super stvar...no, moramo se snalaziti s onim sto imamo.

      Delete
  5. Obozavam dzem od jagoda (pravim ga u mikrovalnoj). Divno si ga prezentirala!

    ReplyDelete
  6. Kumi, ovo je fantasticno... Jednom recju savrseno :)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedna teglica je za vas...narafski.

      Delete
  7. Pozdrav. Jako mi se dopadaju Vaše nalepnice! Hoćete li mi reći koji ste softver koristili za pravljenje nalepnica? Vesna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oprostite, tek sada sam videla pitanje...nalepnice je pravio moj suprug...ja sam samo birala koja mi se verzija najviše dopada...( i pravila džem) ,pitaću ga pa ću Vam odgovoriti...

      Delete
    2. Oprostite, tek sada sam videla pitanje...nalepnice je pravio moj suprug...ja sam samo birala koja mi se verzija najviše dopada...( i pravila džem) ,pitaću ga pa ću Vam odgovoriti...

      Delete