Volim
da pravim džemove. Ne radim ja to na veliko. Igram se samo. Kupim dva-tri kila
voća i ubacim u svoju Metalac šerpu sa debelim dnom. Čas posla gotovo, i nije istina da mora da se stalno meša i da
posle bude cirkus u kuhinji . Istina je da miriše predivno. Ovaj put na jagode. A ukus se ne može uporediti sa kupovnim. Ajd,
dobro, možda Bakina tajna ( ako možete finansijski da izdržite).
I tako, kako koje voće stiže, ja zgotovim po
koju teglicu. I nakupi se. Taman za nas. A i da se ponekom pokloni. Kada imam
vremena, opustošim najbližu pozamanteriju, odštampamo nalepnice ( tu se i muž
umeša), pa ukrasim i teglice. Baš me to veseli.
Sastojci:
·
2
kg jagoda
·
1,5
kg šećera
·
2
vanilin šećera
·
2
limuna
Postupak:
Jagode
operate, očistite i dobro ocedite. U šerpu u kojoj ćete kuvati stavljajte
jagode i posipajte šećerom sa vanillin šećerom,
naizmenično, sve dok ima. Neka odstoji par sati, u frižideru. Može i preko
noći.
Stavite
na ringlu, ja od 9 podeoka stavim na 8, dok provri, a zatim smanjim na 6
otprilike. Kad se šećer poprilično istopio štapnim mikserom usitnite jagode.
Možete više ili manje, po ukusu. Sipajte isceđen sok od limuna. U početku će
biti dosta pene, skidajte je. Povremeno promešajte i eventualno prilagodite
temperaturu gustini mase, tako da lagano
ključa.
Za
ovu količinu, po mom iskustvu, dovoljno je oko dva sata krčkanja. Masa je i dalje
dosta tečna, ne brinite, stegne se ona dovoljno kada se ohladi. Dakle, negde na
polovini, u rernu uključenu na 100 C ubacite oprane tegle. Poklopce premažite
alkoholom, oni ne idu u rernu.
Kada
je gotovo ide najnezgodniji deo…sipanja u tegle i teglice. Treba sipati u
teglicu tek izvađenu iz rerne džem koji samo što jemaknut sa ringle. Ja sam ove
godine smislila da ga naspem prvo u lonče sa kljunom, a zatim tako
jednostavnije , brže i preciznije sipam u teglice. Nije bilo opekotina, ni
gomile uflekanih kuhinjskih krpa.
jao, što su vam slatke teglice ! Malo pre Lana, sada ti, na kraju ćete me namamiti da i ja pravim. :)
ReplyDeleteNego sta nego da pravis....a sad odoh do Lane, da vidim sta je to stavila...Hvala..i kiss...
DeletePreslatko je :-)
ReplyDeleteHvala!
DeleteSjajno, medeno ma skorz, i ja se spremam da napravim koju teglicu dzema sa jagodama, probacu ovaj tvoj receptic :)
ReplyDeleteHvala Mima,javi utiske.
Deletesjajno aranzirane teglice....da li mozes malo blize da mi objasnis kako ubaciti text na ove nalepnice
ReplyDeleteSnežana, kao što napisah..oko nalepnica se muž umeša...Ja izaberem, a on ubacuje tekst...Hih, nahvatacu ga da ti napise odgovor, taman i ja da naucim...
Deleteteglice su bozanstvene i etikete naravno !! Ovde ima da se kupi neki specijalni levak koji ima grlo koje siroko kao mala tegla za dzem i onda se ne peku prsti...ja sam progledala od kako sam ga kupila i da samo znas koliko sam plikova izbegla ! A i ja obozavam da pravim dzemove...i tacno kao sto ti kazes: bitno je da se ne prave neke industrijske kolicine (2,5 kg najvise) i onda nista nije strasno...
ReplyDeleteHvala Marina! Eh, tamo napolju svega ima, taj levak je super stvar...no, moramo se snalaziti s onim sto imamo.
DeleteObozavam dzem od jagoda (pravim ga u mikrovalnoj). Divno si ga prezentirala!
ReplyDeleteKumi, ovo je fantasticno... Jednom recju savrseno :)...
ReplyDeleteJedna teglica je za vas...narafski.
DeletePozdrav. Jako mi se dopadaju Vaše nalepnice! Hoćete li mi reći koji ste softver koristili za pravljenje nalepnica? Vesna
ReplyDeleteOprostite, tek sada sam videla pitanje...nalepnice je pravio moj suprug...ja sam samo birala koja mi se verzija najviše dopada...( i pravila džem) ,pitaću ga pa ću Vam odgovoriti...
DeleteOprostite, tek sada sam videla pitanje...nalepnice je pravio moj suprug...ja sam samo birala koja mi se verzija najviše dopada...( i pravila džem) ,pitaću ga pa ću Vam odgovoriti...
Delete