...deca će ih sigurno
jesti, pa ako vam je to jedan od kriterijuma pri sastavljanju jelovnika, ne razmišljajte
mnogo. Odličan vikend ručak.
A stigla su i vina sa Krima, malo smo gustirali umesto deserta...Krimska Madera, najstarije Ukrajinske vinarije Masandra...ako budete u prilici, ne propustite da probate...vrhunski
doživljaj za nepce.
Sastojci za
palačinke:
- 9 punih kašika pšeničnog belog brašna
- 3 pune kašike integralnog brašna od heljde
- po prstohvat soli i šećera
- 1 dl mleka
- oko 6 dl kisele vode
- 1 jaje
Sastojci za sos:
- 400 gr mlevenog junećeg mesa
- 2-3 mlada crna lika ( ili manja glavica starijeg)
- 200 ml passate ( ili omiljenog paradajez soka)
- so, biber, kašičica origana, malo belog luka u prahu
- oko 100 gr rendanog kačkavalja
- malo maslinovog ulja
- malo maslaca za podmazivanje
Sastojci za preliv:
- 1 jaje
- 1 kisela pavlaka
- 1 šoljica mleka ( oko 1 dl)
Priprema:
Za palačinke mikserom
umutite sve sastojke, količinu vode eventualno korigujte do odgovarajuće
teksture. Ispecite , i sačuvajte oko 13 komada. Ostatak poklopite i sačuvajte
deci za večeru ( kod mene bi palačinke prošle u sva tri obroka + u dve užine).
Na malo maslinovog
ulja propržite seckani luk , dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Nalijte passatu,
dodajte začine i po potrebi malkice vode. Ali maalkiceee. Poklopite uz malo
lufta i krčkajte oko pola sata da se tečnost sasvim redukuje. Ostavite sa
strane i kad se malo prohladi umešajte pola količine rendanog kačkavalja.
Nafilujte plačinke i
urolajte kao tepih kad ga liferujete u perionicu. Slažite u maslacem podmazanu
vatrostalnu činiju, pospite ostatkom rendanog kačkavalja i gurnite u rernu.
Peče se na 200 C dok ne požuti a preliv se ne stegne..nisam merila vreme..oko
20 minuta, čini mi se.
Ajooooj, tko me je tjerao da baš sada idem na blogger i vidim ovo u ove sate! :D Prefino izgleda, štoviše čini mi se i bolje nego li s tortilla-ma, cannellonima... ;)
ReplyDeleteDa slicno tome,zaista, a stvarno fiiinooo. Vracaj se vamo, i ne otvaraj frizider.
Delete:D Ma neću u hladnjak, moram biti karakter. :D
DeleteOdlican recept; moji djecaci bi bili odusevljeni. Svidja mi se dodatak heljdinog brasna!
ReplyDeleteGledam da ubacim zdrave sastojke gde god je moguce...
DeleteStigao muzic, sada je sve lakse... Dobre palacinke, a vino mmmm :)))...
ReplyDeleteОвим палачинкама код нас ја дајем неких 10 минута живота :-) Иначе волим запечене,и слатке и слане, и слатке сам имала у плану али изгледа да ће бити комбинација :-)
ReplyDeleteDivno izgledaju, zaista...secam se kada sam isla jos u gimnaziju, a mozda cak i pre (znaci malo posle pariske komune)u Beogradu su glavni stos bile palacinke ovako punjene mesom pa onda pohovane kao becke snicle !
ReplyDeleteHa,ha,ma, nisi bas toliko vremesna.Hvala i kiss!
DeleteMeni su mnogo ukusnije integralne palačinke, super recept
ReplyDeleteUh, imam kraj sebe jednu mušku osobu koja je već krenula da bali, čim sam pročitala ovaj naslov naglas. :D
ReplyDeletePa, hajde Mali, napravi coveku. Ma, i maci bi se svidele, garant.
DeleteCim sam videla 'deca ce ih sigurno jesti' proucavam recept. Mislim da si u pravu, ovo bi moj sincic sigurno jeo... A i ostatak za slatku kombinaciju. Bas mi se svidja dodatak heljdinog brasna, i zdravije i uusnije.
ReplyDeleteJa to prema svojima, odnosno svojoj...druga je jos na kasicama...Imam utisak da su klinci slicnog uzrasta sto se hrane tice svi vrlo slicni i da prolaze slicne faze, pa se osmelim da stavim takvu konstataciju...mada, ne dajem garanciju...
Delete