Muž prilično često
putuje. Bez mene. Službeno.
Jednog dana ( kada deca porastu, i pod uslovom
da penzioni fond u medjuvremenu ne propadne) ponovo ćemo putovati zajedno. Kao pravi turisti.
Kao nekad. I neće biti najbitnije da je mesto zabavno klincima i da je gepek
dovoljno veliki. Biće to opet putovanja a ne seobe.
I tako...često ide ono pitanje...“Šta da ti
donesem?“ Vremenom se što šta menja, pa
i prioriteti i interesovanja.
“...Paaaa, ružinu
vodicu...“
„Parfem?“
„ Ma neee, to ti je
aroma, nesto kao začin, imaš po onim radnjicama koje drže Arapi“.
I tako je rose
blossom water stigla iz Pariza. Zajedno sa kondenzovanim mlekom. Stisnuta između
Zvončice , Zimčice i ostalih vila.
Iz čuvenog „ Harrods-a“ u Londonu svojevremeno je vukao silikonske modle, kada
ih ovde nije bilo, ili su se plaćale zlatnim polugama. Moj dobrica.
Fantastična aromatična desertna slatka vina, u rangu mog
omiljenog Bermeta gustirali smo,dok anđeli spavaju of course, posle Ukrajine. E, njih skoro da sam
mogla špricnuti i na se , kao parfemmmm.
I, evo..da ne dužim ,
pre izvesnog vremena, iz Istanbula stigao je i mahlep. Zajedno sa dopunskom
zalihom sumaka...ali o sumaku neki drugi put.
Mahlep me je potpuno
oduševio. Stavlja se u peciva, obično slatka, i daje im fantastičan, neobičan
ukus i miris. Neki sasvim poseban i meni
nov . Ako budete u prilici da naletite na ovaj začin, obavezno ga probajte...svojevremeno
se mogao naći u Veru...
Sastojci:
- 250 gr maslaca
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 čaša kiselog mleka (180 ml)
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 2 žumanceta
- 1 prašak za pecivo
- 450 gr mekog brašna
- 1 kašika mahlepa
- 50-100 gr susama
Postupak:
U posudu stavite sve
sastojke osim žumanca i susama. Mikeserom, spiralnim nastavcima, a zatim i
rukom u istoj posudi umesite meko testo. Neka odstoji u frižideru, pokriveno
bar pola sata.
Na pleh stavite papir i rernu zagrejte na 180 C.
Otkidajte od testa
komade veličine oraha, rastanjite ih između dlanova u „glistu“ a zatim
spojite krajeve da dobije oblik prstena. Slažite u pleh.
Premažite žumancetom, umočite zatim u
susam. Ko voli susam, može da umače prstenčić sa obe strane u njega, jer se
lepi i sa žumancetom i bez njega.
Peku se dok ne
požute, oko pola sata.
Čuvajte u zatvorenoj
kutiji.
Od ove mere izađe oko 30 komada.
Od ove mere izađe oko 30 komada.
Kak su slatki! Nedavno sam probala mahlep, nije Mi bas mirisao kao nesto sto volim. Al posle kad su se peciva ispekla bas je bilo interesantno .u pozitivnom smislu :)
ReplyDeletePozdrav diiiivnom muzu !!!:)
Ma meni se dopao i u kesici..nekako mi je legao...Prenosim pozdrave!
DeleteHihihi, imas odličnog muža puža . :) Skoro sam na netu gledala šta da poručim od začina i zapao mi je za oko mahlep. Ovi tvoji prstenčići su baš slatki. Kada se dokopam mahleba idu na isprobavanje. :)
ReplyDeleteJest vala, i ja kazem...A gde to gledas na netu sta da porucis od zacina, a ima i mahlep? Hajde, brzo ti to poruci, ne sumnjam da ces neki sjajan recept da iskopas za nas.
DeleteEeee mi smo ih dans probali, kuma donela ))).... odlicni su, jako lep zacin, sve smo pojeli ))).... Sto se tice uvoda, lepo je to nekada bilo, ali mislim da nam je sada jos lepse, svakako nikad dosadno sa ovim nasim malim pacicima.... Cmok
ReplyDelete: )
DeleteMirjana, divan tekst. Bilo je zadovljostvo citati ga. Kao nagrada, stizu Kagor i Madera, crveno i belo desertno vino iz cuvene vinarije Masandra sa Krima. Pozdrav od muza iz Ukrajine. Cmok, Dragan, vidimo se za uskoro.
ReplyDeleteHip,hip huraaa! Kiss na kub!
DeleteWow, kakvu dobricu imas:) Idem da vidim o kakvom se zacinu radi. Interesantno izgledaju prstencici...
ReplyDeleteZacin je, sto se mene tice, pravo otkrice...probaj obavezno, preko bare ga nije problem naci.
DeleteNisam nikada čula sa mehlep. Svaka čast divnom mužu.
ReplyDeleteMirjana, baš je interesantan tekst, kao i recept...:)
ReplyDeleteHvala Jeko, dobrodosla!
DeleteDivan tekst, sve pohvale za muža
ReplyDeleteZanimljivo pecivo, ni ja nisam čula za mahlep, ali tu je Mirjana da nas upozna :)
Odlican recept, obozavam bilo koja peciva sa susamom !
ReplyDeleteNisam nikada cula za ovaj zacin...idem odmah da proverim o cemu se radi ! Znaci koristi se obicno u slanim stvarima ?
ReplyDeleteCuvaj ti muza, sto je sigurno, sigurno !
U slatkim pecivima...Cuvam, cuvam...ljubav kazu dolayi preko stomaka..vidis koliko se trudim...
DeleteHvala za ideju, potrazicu prvom prilikom na bazaru :) Divna prica uz peciva, bas sam je s uzivanjem procitala.
ReplyDeleteHvala tebi Gordana:)
Delete