Mnogo volim peciva.
Ove kifle su na mojoj listi omiljenih. Sjajan, precizan recept sa Coolinarike.
Toplo preporučujem.
Sastojci:
- 100 gr integralnog brašna od heljde
- 600 gr pšeničnog belog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca (ona za pola kile brašna)
- 1 kesica praška za pecivo
- 70 gr veoma mekog maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- mlaka voda po potebi ( sledeći put ću precizno izmeriti količinu)
-za fil:
- 150 gr sira
- 1 belance
- 50-100 gr praške šunke
-za posip:
- 1 žumance
- curekot, crni susam..može i kim i susam..šta volite i imate
Postupak:
Pomešati obe vrste
brašna,so, šećer,prašak za pecivo i suvi kvasac.
U sredini napraviti
udubljenje pa staviti ulje i maslac. Promešati. Polako dodavati vodu. Ja mesim
mikserom , spiralnim nastavcima, i pred kraj malo rukom. Testo mora biti vrlo
meko, ali ne lepljivo.
Ostavite da se odmori
pola sata.
Podelite na 10-12
kuglica,rastanjite ih u elipsu, stavite fil (belance ne morate
mutiti u šam) te urolajte u kifle. Redjajte
u pleh sa papirom za pečenje, neka se odmori dok se rerna ne ugreje do 180 C, a
onda ubacite da se peče.
Umesto kompletno
slane ,možete uraditi od dela testa i slatku varijantu, punjenu omiljenim
džemom ili kockicom čokolade. Ja sam slatke ovaj
put usitnila. Iskreno, najbolje ih je praviti iste veličine kao i slane.
Odlično, odlično, mnogo volim heljdino brašno <3
ReplyDelete..I ja ga obožavam....
DeleteVolim ukus i miris heljde, tako da cu recept rado isprobati!
ReplyDeleteIzvolite, i javite utiske.Pozdrav!
DeleteDivno izgledaju, posebno mi se dopada kako su smotane.
ReplyDeleteHvala! Kod mene se sve mota na brzinu, dok deca spavaju ili im je paznja necim zauzeta, pa kako ispadne..nekad lepo, nekad ne bas...a tako se i slika...za sada...
DeleteSuper izgledaju. Ovo ću obavezno isprobati.
ReplyDeleteJako su mi lepo zamotane, kao minijaturne štrudlice! :)
ReplyDeleteOdavno planiram da probam neko pecivo sa heljdinim brašnom! Ove kifle su baš super!
ReplyDeleteObožavam heljdino brašno (mada ne i samu heljdu) i ovo je baš super! Ja bih još i povećala količinu heljdinog brašna u receptu...
ReplyDelete