Kada sam kupila pakovanje rogača, prvo mi je
danima predivno mirisao ormarić u kuhinji gde sam smestila kutijicu, dok ne
naletim na dobar recept. Htela sam nešto sjajno. I našla sam ovo. Dok sam ga pekla, cela kuća je mirisala , ne mogu vam opisati...ono…na majčin zagrljaj, na spokoj, na
dom u kome stanuje sreća
. Prvi
zalogaj je tek posebna priča. Ma, simfonija ukusa. Stvarno nisam očekivala nešto
baš toliko dobro, aromatično i sočno. Mislim, ipak su to sve jednostavni
sastojci, kolač za svaki dan . Da, baš za svaki dan. I zato, evo ga ovde..pa
ako vam ovih dana dosade poslastice sa jagodama...ili
nam ukliza još koji kišni dan, nalik na ranojesenji , Vi izvolite…
Rogač
je inače izuzetno zdrava namirnica, potpuno neopravdano zanemarena u
svakodnevnoj ishrani na našim prostorima. Prebogat je kalcijumom, a kažu da
odlično utiče i na smanjenje masnoća u krvi.
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 gr šećera ( 150 gr od šećerne trske + 50 gr kristal šećera)
- 1 kesica vanillin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 150 gr brašna (50 gr integralnog pšeničnog + 100 gr oštrog pšeničnog)
- 150 gr mlevenog rogača
- 1 dl mleka
- 2 dl ulja ( 1,5 dl suncokretovog + 0,5 dl maslinovog)
- 100 gr suvog grožđa
- 3 kašike ruma
- 4 jabuke ( oko 600 gr)
- 1 kašičica cimeta
- naribana korica 1 limuna (samo ako imate neprskane, domaće, inače ne preporučujem)
Za
glazuru:
- 150 gr crne čokolade
- 100 gr maslaca
- par kapi ulja
Postupak:
Suvo
grožđe potopite u rum.
Odvojite
žumanca i belanca, pa od belanaca umutite šam i ostavite sa strane.
Žumanca,šećer,
vanillin šećer izmutite mikserom, pa dodajte ulje, mleko, koricu limuna, cimet i
dobro izmiksajte.
Umešajte
rogač , brašno , prašak za pecivo.
Zatim
dodajte narendane jabuke, suvo grožđe oceđeno od ruma, promešajte i na kraju pažljivo umešajte šam od
belanaca, da se sve lepo sjedini.
Pleh
namažite maslacem i pospite brašnom , pa ulijte smesu i stavite u rernu zagrejanu
prethodno na 180 C da se peče oko pola sata.
Kada
se prohladi, premažite glazurom koju pravite tako sto u šerpici sa debelim dnom
rastopite čokoladu sa maslacem i dodate par kapi ulja. Kada se ohladi secite.
Inače,
kolač je jako izdašan. I može da stoji par dana, ne gubi ni sočnost, ni ukus.
Predobro izgleda, bas mami. Volim kolace sa rogacem i isto mislim da su dugo socni.
ReplyDeleteNe znam da li sočnije izgleda kolač ili glazura! Njam!! :)
ReplyDeletemmmm, tako sočno izgleda, ovo moram praviti uskoro...
ReplyDeleteProbala sam ovaj mirisni kolač, mnogo dobar, nestižem da pišem u zadnje vreme, ali potrudiću se slikala sam, biće objavljno koji dan. Hvala za recept
ReplyDeleteJa sam bila odusevljena ukusom i socnoscu, bas mi je drago sto ti se dopao. A i izdasan je, mozes bataljon da posluzis...Vidim da te nema, mislila sam da ste na odmoru....Sledeci put dodji na blogerijadu, da se upoznamo...ako se ne upoznamo ranije...hi,hi...
Delete