Zapazim ovaj recept Eve-mil
na Coolinarici, baš mi se činio sjajan...i nisam se razočarala. Kifle su
potpuno fantastične, mekoću zadržavaju i dan posle. I što je najbitnije...deca
su ih oduševljeno prihvatila.
Brašno od spelte sam ubacila slučajno,
zafalilo mi jejoš malo belog. Sledeći put ću ga ubaciti namerno i u malo većoj količini. I svakako ću
isprobati i varijantu sa mešavinom belog i integralnog, neprosejanog....da budu
sa još kvalitetnijim sastojcima..utiske ću
dopisati...
Mogu se praviti i sa
bundevom.
Sastojci:
- 100 gr ovsenih pahuljica
- 350 gr mekog, belog brašna
- 50 gr brašna od spelte
- 150 gr rendane šargarepe
- 40 gr meda ( oko 2 kašike)
- 3 kašike rastopljenog maslaca
- 1 kašičica soli
- 250 ml mleka
- 50 ml vode
- 1 suvi kvasac
Za premaz:
- 1 jaje
- malo slatke pavlake ili mleka
Postupak:
Zobene pahuljice,
vodu i mleko zagrejati do ključanja i odmah skloniti.
U ovoj vrelu masu
dodati med,rastopljeni maslac i rendanu šargarepu, i dobro izmešati.
U sada mlaku mešavinu
dodati brašno u koje je umešana so i suvi kvasac.
Umutiti mikserom, sa
nastavcima za mešenje. Eventualno dodati kašiku brašna ako je isuviše lepljivo.
Testo je jako meko. Ostavite ga da narasta sat vremena poklopljeno.
Istresite testo na
dobro pobrašnjenu površinu, razvucite oklagijom u krug oko 4-5 mm debljine i
podelite krug na 8 trouglova. Umotajte u oblik kifle. Ređajte na papir za
pečenje u veliki pleh od rerne. Možete papir malo premazati maslacem.
Ostavite pola sata do
40 minuta da narastaju na toplom, taman dok se rerna ne zagreje na 200 C.
Pre pečenja premažite
kifle mešavinom jaja i slatke pavlake. Gotove su za oko 15 minuta.
Očigledno su prave, još kad ih preporuči prava osoba, valjalo bi probati ! :-)
ReplyDeleteOdlicno izgledaju, pravila sam jednom nesto slicno i volim mrkvu u pecivima :) Svidja mi se ova mjesavina brasna, mora biti jako ukusno.
ReplyDeleteEvo me...Nema me pa sam opet tu, tamo gde je najlepse... Za kiflice ne sumnjam sa su sjajne, nekad sam pravila neko pecivo sa sargarepom i bilo je odlicno... mi danas kuvali paradajz, pocelo spremanje zimnice.... :)
ReplyDeleteAaa, zato tebe nema, bas sam se pitala gde si...Probajte, odlicne su...moze i sa bundevom.
Delete