Ima jedna tezga na
Kaleniću, čovek prodaje samo bundeve, raznih vrsta...hokaido narandžasti,
hokaido zeleni, anđelika, butternut, pa one preslatke ukrasne...ma
divota...Koliko sebe znam, ja ću je često posećivati. Mnogo volim bundeve.
I ranu jesen volim, smiraj koji donosi, mirise i boje.
Evo recepta za jedne sasvim zdrave zemičke, ponovo je aktuelna
tema „Šta spakovati deci za užinu?“, pa dajem moj prilog…
Sastojci:
- 300 gr očišćene bundeve ( koristila sam butternut)
- pola kašičice soli za bundevu
- 350 gr integralnog brašna od spelte (pir, krupnik)
- 1 suvi kvasac
- 1 kašičica meda
- 100 ml mlake vode
- 1 kašičica soli za testo
- 1 ravna kašičica mlevenog korijandera
- 120 gr ovsenih pahuljica
Postupak:
Bundevu isecite na male kockice, posolite i ostavite u šerpi
10-ak minuta da pusti vodu. Po potrebi dodajte još kašiku,dve vode i stavite
poklopljeno da se dinsta na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Štapnim
mikserom napravite pire i ostavite sa strane.
U brašno dodati kvasac, med, i mlaku vodu, promešajte i
ostavite sa strane 10-ak minuta. Vode je malo u odnosu na brašno, tako i treba
da bude. Testo će dovoljno vlage dobiti od bundeve.
Dodajte zatim so, korijander, ovsene pahuljice i mlaku pire od
bundeve. Mutite mikserom, sa nastavcima za testo, prvo najmanjom brzinom, pa
kada se testo poveženajvećom, oko 5 minuta, dok se ne dobije glatko testo.
Ostavite poklopljeno na toplom da naraste, nekih 45 minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi premesite testo, oblikujte u valjak i
podelite na 12 delova. Formirajte loptice.
Naređajte ih u pleh sa papirom za pečenje, nema potrebe
podmazivati. Pokrijte. Uljučite rernu na 190-200 C i neka peciva narastaju dok
se rerna ne zagreje.
Pre stavljanja u rernu, oštrim nožem bez previše gnjavljenja
zarežite ih po sredini oko 1 cm duboko.
Peku se 25 do 30 minuta.
Ako ih držite u poklopljenoj posudi i sutradan će biti mekane i
neće se presušiti, čak naprotiv, budu još ukusnije.
IZVOR:
„Dr.Oetker-500 novih recepata za peciva“
Speltu jos nisam probala; zemicke izgledaju divno!
ReplyDeleteHvala, probajte, ako je ima tamo kod vas ,zanimljivog je ukusa.
DeleteOd samog integralnog pirovog brašna tijesto mi se nije baš svidjelo, ali pretpostavljam da je s dodatkom bundeve puno bolje i da dobije na mekoći.
ReplyDeleteTesto nije tvrdo,ali je teško, kompaktno, bundeva zaista daje vlagu i mekoću. Čak sam primetila da je pola dana kasnije testo još bolje nego odmah po vadjenju iz rerne,tek prohladjeno.Pretpostavljam da ništa ne fali da se uradi i sa kombinacijom brašna, po želji.
DeleteOvu bundevu obozavam, ali nisam nikad bundevu mesila sa brasnom, hm.. zanimljivo
ReplyDeleteFina je i u pecivima, bar ja volim.
DeleteZanimljivo, nemadoh mesta juce za bundevu u kolima, e namas posjam kako mi je zao, mozda se vratimo u oktobru da pokupimo ono sto smo zaboravili :)... Moram ovo probati, dopada mi se..
ReplyDeleteAjaoj, pa dal je moguće da za bundevu nije bilo mesta...vi ste genijalni...!
Delete