Monday, August 31, 2015

Džem od smokava




Krošnja naše smokve ove godine je neobično puna roda. Nisam imala u planu, ali kako da ne napravim i ovaj džem.
Ko bi rekao, ali ta je sada  raskošna dalmatinska  lepotica u ovaj kraj stigla u čaši od jogurta, baš kao i naš kočoperni  orah. 
Iz  Plavna, najvećeg srpskog sela kod Knina.
Sela u kome je naš prosvetitelj Dositej Obradović učiteljevao u školi koju je otvorio zajedno sa jednom pravom engleskom damom, Mis  Irbi. 
Stigla je nešto pre Oluje u rukama moja svekrve, sa ono nešto malo  važnih stvari koje je, sklanjajući krhotine svog dotadašnjeg  života  pred nadirućom tragedijom, mogla poneti...

Sastojci:

2 kg očišćenih smokava
400 gr šećera
sok od 1 limuna
kašičica kardamoma
štapic cimeta

Priprema:

Oprati i očistiti smokve. 




Staviti u veliku šerpu. Izgnječiti rukom. Posuti šećerom i staviti na ringlu, na jaču vatru koju naknadno smanjiti . Dodati sok 1 limuna, kardamom i cimet, pa uz mešanje kuvati do željene gustine. 


Obično kažu da je gotovo kada povučete varjačom po dnu šerpe i ostane čist trag.  Ja sam radila u velikoj šerpi pa mi je trebalo sat vremena. 
Na polovini kuvanja oprane tegle stavite u rernu i grejte ih na 100 C. 
Zatim vruć džem sipajte u vruće tegle i zatvorite, okrenite na kratko naopako. Ostavite u toploj rerni da se ohlade do sutra.






3 comments:

  1. Odlično izgleda, možda jednom kada moja smokva rodi tako obilno kao tvoja.

    ReplyDelete
  2. Dobar....ali bas dobar dzem...samo mi fale domace kajsije :)

    ReplyDelete
  3. Lepo napisan uvod...
    I naša je rodila, ali tek su počele zriti. Valjda će stići do hladnoća...

    ReplyDelete