Wednesday, September 23, 2015

Kiseli krastavčići




Ove godine sam ih napravila po Daninom receptu...bez konzervansa, vinobrana i bilo kakvih hemikalija.


Sastojci:

  • 3 kilograma krastavčića, sitnijih
  • šećer
  • so
  • alkoholno sirće
  • slačica
  • biber u zrnu
  • lovor
  • (sveža mirođija- zaboravila sam da kupim, zamenila slačicom)


Priprema:
Prokuvati vodu i ostaviti da se potpuno ohladi, negde oko 3 litra...neće trebati baš toliko, ali nije na odmet...
Krastavce oprati , izbockati na par mesta čačkalicom i ostaviti da se ocede. Peteljke ,ako su duže, skratiti.
U oprane tegle od 750 ml naređati krastavce, ubaciti u svaku  teglu prstohvat bibera, prstohvat slačice, list-dva lovora, po 1 kašičicu soli, dve ravne kašike šećera ( grančicu sveže mirođije), 7 kašika sirćeta. Dopuniti do vrha prokuvanom ohlađenom vodom.

Zatvoriti, promućkati i naređati u pleh od rerne. Pleh staviti u rernu zagrejanu na 100 C i ostaviti 15 minuta a zatim ugasiti rernu i ostaviti tegle unutra da se sasvim ohladi. Ostaviti najmanje 15 dana pre konzumacije. Bude za 7-8 tegli, zavisi kako ređate.




8 comments:

  1. Prosle godine ,krastavcice sam spremala po ovom receptu.Svidjelo mi se to sto neme konzervansa ili nekih drugih hemikalija.Medjutim nije nesto ispalo kako treba,bili su jako kisjeli.Prvu teglu smo probali negdje u januaru ili februaru,a mozd je trebalo prije.Bas me interesuje kako ce tebi biti.Pozdrav za tebe i tvoje iz Crne Gore................Violeta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrav Viki! Ne znam, i mene je to privuklo, videcemo, nadam se da ce biti ok.I meni se dopalo zbog toga, ranije sam pravila po nekom maminom receptu, tu je bilo malo nekog konzervansa...videcemo da li sam pogresila...javljam

      Delete
    2. Naceli smo ih pocetkom novembra, odlicni su, bas sam zadovoljna....

      Delete
  2. Drage moje, postavicu vam brzo jos jedan dobar recept bez hemije....tri godine ga tako spremam i savrsen je. Inace po ovom receptu sam spremila sest tegli, Ancica trazila, nismo mogli vise da cekamo i juce jednu otvorismo, jos uvek nije dovoljno kiselo, videcemo vremenom, za vikend spremam po ovom drugom receptu.... :) :) :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. mene zanima cemu secer? jel moze bez njega?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam, mozda zato sto nema konzervansa....mada je ova kolicina dosta mala....neko zlo izgleda mora da se stavi....

      Delete