Thursday, January 24, 2013

Kolač od urmi (Djamilah)



Juče je moja mlađa ćerka imala na meniju svoju prvu jabuku u životu. Veliko putovanje u čaroban svet ukusa počinje.

Suprotno mojim očekivanjima, premijera je prošla bez ikakvog entuzijazma s njene strane, uz pljuckanje i pogled „ ŠTA JE SAD PA OVO“ . Mlekce je ipak mlekce.

 Konačno će mama moći da razbaruši malo jelovnik. ( juče „zlatni  delšes“, danas „modi“, te kuvana ,te pečena.....pa se polako dokopamo banane...ima tu mogućnosti, nije da nema...)

 Ne znam hoće li ličiti na mene. Ja  ne volim kolotečinu u kuhinji.

E, u ime te prve jabuke, častim kolač – jedna praaaava orijentalna krasotica.

Kolač bez brašna, jak, raskošnog ukusa, bogate arome, neodoljivog mirisa, sladak, pomalo lepljiv. Uf! Ovakve ili voliš ili ne voliš, sredine nema!

Sastojci

4 jaja
1 vanilin šecer
30 gr gustina
230 gr urmi
1 kašika soka od narandže
50 gr maslaca, dobro omekšalog
prstohvat soli

Postupak

U blenderu dobro sameljite blanširane bademe sa 150 gr od ukupne količine šećera. Zatim tu masu izvadite, pa posebno dobro izblendirajte gustin i urme- tako ćete izbeći da se komadići urmi lepe jedni za druge i zgrudvavaju. Onda pomešajte i kratko izblendirajte obe mase u celinu.

U posebnoj činiji umutite žumanca sa ostatkom šećera (40 gr) , vanilinom, maslacem. Dodajte ovome masu od badema, gustina, urmi i šećera, kao i sok od narandže i vodicu od narandžinog cveta, pa sve dobro promešajte.



Posebno umutite belanca sa malo soli i umešajte pažljivo u gornju masu.



Pecite u kalupu za tortu veličine 20 do 24 ( moj je u 20-ici), koji je premazan maslacem i obložen papirom za pečenje.Stavlja se u već zagrejanu rernu na 180- 190 C , i peče oko 35-40 min. Ohladite na žici.





4 comments:

  1. Kolač mi deluje odlično! Volim taj tip vlažnjikavih-lepljivih kolača. Urme ne volim onako same, ali u "testu" znam da su super.

    I čestitke za tu prvu jabuku :) Tačno sam videla izraz lice malene, vratila si me u neko ne baš tako davno vreme. Moj mlađi klinac je bio užasno težak na uvođenju hrane. Ništa živo nije hteo. Ne buni se on, zine, uzme, i pljucne. Sve, ama SVE što bih mu dala. Osim - banane. Onda sam počela bananu da dodajem u sve živo, neka je on blago mami istrajan, ali ja moram namirnice da uvodim, da ne bi došla kod pedijatra i saopštila da beba od, recimo, devet meseci jede samo mleko i banane :/ Pa smo tako imali zanimljivo kombinovane kašice - tikvica sa bananom, karfiol sa bananom i slično :)

    p.s.
    Nije se pretvorio u bananamena, sad je predškolac, i jede skoro sve :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha, ha, deca su cudo,jel su bile i banane sa mesom? ;) Moja starija banane tek sad pocela da jede, sa skoro 4 god. Hvala na podrsci!

      Delete
  2. Jedan zdrav kolač, takav mi je sad neophodan posle praznika i brda kalorija.

    Čestitke za prvu jabuku, biće bolje narednih dana :)
    Moj dečak sa dve godine nevoli jabuku, a ni ostalo voće da jede, samo u kašastom obliku pojede i ceđene sokove pije, tako da imamo veliki problem sa voćem.

    Pozzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, Milanka, al i ovde imas brdo kalorija...al vredi svaku...kaloriju. Pozdrav za malca i tebe!

      Delete