Thursday, January 31, 2013

Veknica sa maslinama, pancetom i sirom




Želite nešto neodoljivog ukusa, veoma zanimljivog rusticnog izgleda, kao stvoreno za posluženje na proslavama, a da se priprema brzo i krajnje jednostavno? Na pravom ste mestu!

Na ovaj recept sam nabasala pre par godina na Coolinarici, autor je Mosulu. Od tada sam ga pravila nebrojeno puta.

Jako je dobar, i imam utisak da je , potpuno neopravdano, prošao prilično nezapaženo. Zato ga ovde prenosim u originalu , samo sam naziv izmenila prema svom ukusu, ostalo su nijanse...


Sastojci:

80 gr pancete

80 gr ćurećih prsa

150 gr sira gruyere (ili drugog kačkavalja po želji)

4 jaja

50 ml maslinovog ulja

250 gr mekog brašna

1 prašak za pecivo

100 ml suvog belog vina

150 gr maslina-zelene punjene paprikom

prstohvat šećera


Priprema:

Pancetu i ćureća prsa narežite na kockice, gruyere izrendajte na krupno.

Jaja i maslinovo ulje umutite mikserom. Postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo, šećer,belo vino. Na kraju dodajte sir, cele masline, ćureća prsa i pancetu.

Testo izlijte u kalup za hleb, ne duži od 30 cm, obložen papirom za pečenje.



Kalup stavite u hladnu rernu, uključite na 150 C i pecite oko 50 minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju.



2 comments: