Sastojci:
- 25 gr maslaca
- 2 kašike Dijon senfa ( kod nas sam viđala ovaj...)
- 2 kašike meda ( u originalu od lavande, ja stavila bagremov)
- 40 gr oraha
- čaša od 1 dl prezli
- 1 limun
- so, zeleni biber
Priprema:
Par sati pre obroka
filete pospite solju i biberom i dobro utrljajte u meso. Pomešajte senf , med i otopljeni maslac
pa prelijte preko fileta i obložite ribu
sa svih strana. Neka odstoji u frižideru.
Rernu zagrejte na 200
C. U posudu u kojoj ćete peći stavite pek papir.
Kratko na tiganju
zapecite orahe ( ovaj deo i ne mora, ali ja preporučujem) pa ih u blenderu sameljite na krupno. Možete i da seckate. Pomešajte orahe i
prezle. Na svaki filet nanesite otprilike dve kašike i dobro obložite gornju i
bočne strane.
Pecite oko 15 minuta,
ne više, sasvim je dovoljno.
Preko fileta nacedite
limun i ukrasite komadima istog.
Poslužite one koje
volite.
Uz zelenu salatu. Uz dobro belo vino (opet ja)
i još bolju muziku.
Pure hedonism.
Al izgleda!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteMa pusti sto izgleda, nego sto je ukusaaaan...
ReplyDeleteTo obaška :-) Sad čitam mami recept pa mljackamo :-)
DeleteThey turned out beautifully! So happy the recipe was a success for you!
ReplyDeleteThanks! And thank you for great recipe.
DeleteNe volim ribu pa stalno tražim načine da mi se dopadne. Možda ovo pomogne.
ReplyDeleteHm, ako ne volite ribu, nisam sigurna da je losos pravi izbor, isuvise jak, nametljiv ukus...cisto da vam skrenem paznju...mada zavisi zasto je ne volite...
DeleteSuper ideja! Baš često spremam losos i obično ga mariniram i pečem u rerni, ali ovaj dodatak oraha mi je odličan. Kao i marinada... :) Isprobavam uskoro!
ReplyDeleteJavite kako vam se dopalo...
DeleteDELUJE JAKO UKUSNO... MMMM
ReplyDeleteDraga Mirjana, osim što me oduševio Vaš osobni pristup gastronomiji i hrabrost u nekim smjelim kombinacijama okusa, moram posebno istaknuti predivni i smjeli spoj začina i dodataka u ovom receptu. Tko nije svojim nepcem probao i vlastite okusne pupoljke izložio spoju dijonskog senfa, meda i zelenog papra, kako na lososu, tako i na fileima velikih plavih riba, taj si na žalost ne može dočarati puninu tog okusa. Lijepo je pročitati Vaše iskustvo i vidjeti ove krasne slike, ali ovo je tako dobro da to svatko mora osobno iskušati. Stoga, svim cijenjenim gostima Vašeg bloga toplo preporučam da ovo sami isprobaju. Ja jesam.
ReplyDeleteHvala na ovako divnim recima!
DeletePostujem i volim tradiciju ( i u gastronomiji, i inače), ali me jako intrigira novo, neobično, drugačije...
Eeee, koliko sam stvari propustila, samo štancaš recepte bolje od boljeg :))
ReplyDeleteOvo je sjajno, ope neki novi začin, eee Mirjana, Mirjana... šalim se, verovatno mu taj senf daje poseban ukus, pa med i orasi hehehe, biće jednom isprobano
Wygląda to super. Pozdrawiam.
ReplyDeleteWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
ReplyDelete