Moja generacija
je 1992-ge godine imala dvadeset dve. To je generacija kojoj su
NEKI ljudi ostali dužni mladost. Ali neću o tome, imaju ti NEKI i većih dugova.
Ovo je ipak blog o lepim stvarima...
Moje prvo putovanje u inostranstvo (ako ne računam
svoje rano detinjstvo u zlatno doba Titove Jugoslavije) bilo je u Budimpeštu,
tamo negde, posle 2000-te. Ako ovaj put ostavimo po strani sve druge utiske,
jedan od većih je bio da u tom gradu niste mogli naći pekaru, piljaricu,
lokalnu prodavničicu, mesaru, dalekobilo pljeskavidžinicu ili nešto slično tome
( osim svudaprisutnog MC Donaldsa). Samo tržni centri i megamarketi po obodu
grada. Kojih kod nas tada nije bilo.
A onda su
počeli da se pojavljuju. I ja sam se zabrinula da će se i kod nas ugasiti sva
ona mala, domaćinska, komšijska mesta na
kojima sam volela da kupujem. Znate ona mesta sa dušom, gde penzioneri kupuju
na crtu, a klinci slaju dobiju i bez para ( roditelji posle plate). A najviše sam se
zabrinula za pijace. Na sreću, briga je bila neosnovana.
Pogađate, spadam u one koji obožavaju pijace. Oni koji
ih vole, vole ih uglavnom iz istih razloga.Oni koji ih ne vole...e, takvi su mi
baš nekako za žaljenje.
I tako, kad god
imam više vremena, odem na Kalenić, koji mi uopšte nije usput. Brzo zaboravim
noćnu moru traženja parking mesta. Tandrče veselo golema torba na točkiće zamnom. Uživam u svoj toj bujnosti, upijam boje, sve
volim da pipnem, mirišem začinsko bilje. Merkam bukete cveća. Buljim u neobične
ribe. Isprobavam kajmak i sir, tražim domaća, al baš domaća jaja. I uvek kupim
svašta, i što mi treba i što mi ne treba. Kupim jer je lepo. Pogotovo ako pođe i
muž, jak je on u ruke a i dosta trpeljiv, zna šta me čini srećnom.
I tako, od dela mog poslednjeg pijačnog ulova nastala
jer i ova predivna salata...pa, evo...
Sastojci:
- mlada cvekla i šargarepica ukupne mase 500 gr
- 50 ml devičanskog maslinovog ulja
- 4-5 čenova belog luka
- 1 kašičica Kotanyi Jalapeno, malo Kotanyi Birdseye, malo zelenog bibera, (dok doterate ljutinu po vašem ukusu)
- limunov sok (otprilike od pola limuna)
- pola do kašičice korijandera
- so
Postupak:
Šargarepu i cveklu očistiti i narendati na sitno
rende.
Posoliti,dodati sve sastojke osim belog luka i
maslinovog ulja. Izmešati.
Beli luk protisnuti kroz presu po salati, ne mešati. Zagrejati
dobro maslinovo ulje, preliti preko belog luka i salate pa opet dobro izmešati. Jel osećate taj sjajan miris?
Dobro ohladite pre služenja.
Salatu možete zaljutiti kako vama odgovara, umesto
navedenog možete staviti ljutu alevu papriku, ili pak svežu ljutu papričicu
naseckati.
Kupovina na crtu u lokalnoj radnjici <3
ReplyDeleteLepa salata. Kod mog Miloša cvekla ne prolazi, ali ja jedem, nije me briga XD
Ha, ha, kao i svako muško, verovatno voli ljuto, podmetni mu..kaži npr da je neka alga u pitanju, ma neće ni primetiti da je cvekla, a navućiće se momentalno...
DeleteGde, crna, algu da mu pomenem XD Jedino da kažem da je crveni kupus :-D
DeleteSta? Ni alge ne voli? Pa gde ga nađe?! E, nasmeja me slatko...
ReplyDeleteKrasna zdrava salatica divne boje; izgleda odlicno u plavoj posudi.
ReplyDeleteBas si me dirnula prvim redovima ove price... Zarekla sam se da necu o ukradenoj mladosti i snovima, a eto, tako s vremena na vreme me neko podseti na sve to. I dobro je da je tako. Mislila sam da si mladja, tako mi zvuce tvoje crtice.
ReplyDeleteOva kombinacija cvekle i sargarepe je sjajna! Nista da se doda ili oduzme ovom receptu. Sad imam motivaciju da pronadjem mladu cveklu. A ova plava posudica je prelepa!
Hvala na lepim rečima...Ma nisam mlađa, samo imam sitnu decu, i nedam se godinama...kao Ines. Plavu činijicu je muž , umotanu u onu pucketavu foliju za selidbe kao da je omanji televizor, morao da nosi čak iz Istanbula...tražila ja ...
DeleteE, pa nisi jedina :-)
DeleteA da....sad videh...odlicno se slika!
ReplyDelete