Ovakvu supu sam prvi put jela u ozbiljnim godinama, kod moje svekrve. Do tada nisam znala da se i od ribe može praviti supa...šta da se radi, roditelji,oboje „kontinentalci“ naučili me da u supu ide pile, ćure,tele, i to je to... otprilike.
U njenoj sam kući prvi put čula i za heljdu (
o tom zaljubljivanju neki drugi put). I eto, kako nikad nije kasno učiti,
maznem ja recept za ovu predivnu zdravu supicu. Moje starije dete je jako voli (prilažem jednu,
doduše staru, fotografiju kao dokaz).To je baka Anđa je naučila da voli ribu, i na
tome sam joj neizmerno zahvalna.
Sastojci:
- 1,2-1,5 l vode
- 1 šargarepa
- 1 manji krompir
- čen, dva belog luka
- 1 manji celer
- pola praziluka
- pola manjeg komorača
- 1 crvena ( lepše izgleda) paprika, sveža
- 1 dl passate ili paradajez soka
- 1 škarpina
- 1 mala šoljica za kafu pirinča
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- lovor
- biber u zrnu
- so
- biljni začin( ne mora)
- peršun
Priprema:
Pirinač oprati ,preliti vrelom vodom i
ostaviti sa strane.
U vodu stavite iseckano povrće, ne previse
sitno- šargarepu, manji krompir, pola manjieg komorača,papriku,praziluk ,cele čenove belog luka i celer. Kuvati
poklopljeno oko 15 minuta.
Dodajte očiscenu i opranu škarpinu, celu ( ja uzimam
smrznute „Frikom“-ove,one su bez glave, očišćene, samo se odmrznu i dobro operu).
Ubacite par zrna bibera i lovor,so, biljni začin,pa kuvajte još 15 minuta.
Ribu izvadite, očistite od kože i kostiju (
ide kao od šale, kostiju nema mnogo) i iskidajte na komadice, pa ostavite sa
strane.Takođe izvadite i bacite lovor, beli luk i celer ( nije obavezno).
Dodajte u vodu onaj pirinač s početka, koji je već odstojao u
vreloj vodi pola sata,dodajte passatu
ili paradajez sok ( količina može i veća,ako volite)
Ovo takodje prokuvajte 20-ak minuta, da se i
pirinač skuva.
Vrate očiscenu ribu u supu, dodajte maslinovo
ulje,pospite seckanim peršunom i ostavi poklopljeno do služenja.
Hihi, od svekrve se može naučiti dosta, i ja nisam znala za supu od ribe dok se nisam udala, i sad takvu supu volim, Joca voli, ali da nepliva riba u supi, samo povrće...
ReplyDeleteOdlična supica, a slika za dokaz je preslatka. :)
ReplyDeleteProbala,odlicna, kuma davno recept dala :)....
ReplyDeleteNikad nisam pravila supu od ribe ali pamtim pa probam... "Dokaz" preprepresladak ;)
ReplyDelete