Već neko vreme unazad moja omiljena torta. Jedna kora i
dosta krema koji se ne kuva. Raskošno je ukusna i apsolutno stvara zavisnost. Napravi se začas. Često je
radim, onako, čak i bez povoda, za svoju dušu. Pretvoriće vam bilo koji dan u
praznik.
Sastojci za koru:
- 100 gr maslaca
- 100 gr šećera u prahu
- 4 jaja-odvojiti žumanca i belanca
- 70 gr oštrog brašna
- 130 gr čokolade( što kvalitetnije)
- 1 ravna kašika kakaa
- 130 ml mleka
- 70 ml slatke pavlake( za šlag, ne biljne)
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Sastojci za krem:
- 400 gr Nutelle ( ne menjajte drugom vrstom krema, nije to to)
- 500 gr mascarpone sira
- 100 gr napolitanki od lešnika, mlevenih
- 250 gr pečenih lešnika, pila mleveni sitno, pola krupnije
Za ukrašavanje:
- čokoladne mrvice ili šljunak
Postupak:
Umutite mikserom
maslac i prah šećer, dodajte vanilin šećer . Miksajte dalje dodajući jedno po jedno žumance.
Na pari otopite čokoladu, nek se malo ladne pa
dodajte u masu, zajedno sa kakaom.
Dodajte brašno, pomešano sa praškom za pecivo
i solju. Lagano umešajte slatku pavlaku i mleko. Umutite sneg od belanaca i na
kraju i njega lagano umešajte.
Kalup za tortu obložite papirom, blago
namažite maslacem i pecite na 180 C oko pola sata. Radila sam je u raznim
kalupima, od 20 do 26 cm. Naravno, vi kako volite, višu i debeljuškastu ili
nižu a malo veću. Ja najviše volim u ovom najmanjem kalupu, sa šljunkom
čokolade...da liči na veliku Ferrero bombicu. Iako je mala obimom, jaka je , tako da možete
poslužiti sasvim solidan broj ljudi.
Dok se kora peče
napravite krem...Mikserom sjedinite mascarpone i Nutellu. Umešajte ravnomerno
lešnike i napolitanke. Premažite koru kremom, ukrasite i neka odstoji u
frižideru par sati.
Čokoladna bomba, ide na listu za probu, jednom se živi :))
ReplyDeleteSlike su mnogo dobre
Izgleda Bogovski; kako vidim moracu je i ja probati napraviti, jer smo svi cokoholici u kuci i padamo na ovakve torte!
ReplyDeleteJavite utiske!
ReplyDeletePozdrav, trebala bi mi torta velicine 28cm pa me zanima da li da povecam sve sastojke za duplo?
ReplyDeleteNažalost, tek sada vidim pitanje...Možete, ona će u plehu 28 biti dosta bogata. Ovo je jaka torta, možete poslužiti dosta gostiju, iako možda ne deluje tako.
Delete