Ove keksiće baš volim. Aromatični, odlični i kad odstoje. Mogu se praviti sa raznim suvim voćem, ali su suve višnje ovde dobitna kombinacija. Savršen spoj slatkog i kiselog.
Sastojci:
- 150 gr maslaca
- 100 gr Dark Muscovado- nerafinisanog smeđeg šećera
- 50 gr belog kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike meda
- 150 gr integralnog pšeničnog brašna
- 100 gr oštrog brašna
- 150 gr ovsenih pahuljica
- 1/3 kašičice soli
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 jaja
- 180 gr suvih višanja
Postupak:
Umutite
maslac sa obe vrste šećera i vanilinom. Dodajte med.
U
posebnoj činiji promešajte dobro obe vrste brašna, sodu bikarbonu, so, cimet,
ovsene pahuljice i suve višnje.
Ovu
masu sipajte u posudu sa umućenim maslacem i šećerom, dodajte izmućena jaja i sjedinite u kompaktnu masu.
Ostavite
na hladnom oko 1 sat. Pleh prekrijte papirom za pečenje, rernu zagrejte na 180
C. Kašičicom vadite po malo mase i pravite male kuglice rukama
( nema potrebe da ih spljoštite, prilikom
pečenja dobiće taman fini keksoliki izgled), pa ređajte na
pleh. Neka ostane razmaka između keksića, ne ređajte pregusto.
Peku
se oko 8 minuta, da malo potamne, budu dosta meki po vađenju iz rerne, a
stajanjem očvrsnu.
Oh, prekrasni sastojci; mali mi je problem samo naci visnje (zamijenim sa necim drugim)..Super!
ReplyDeleteJeste, i ovde se retko nadju. Moze sa brusnicama, suvim kajsijama...
DeleteE moramo ih spremati, deca traze.... Fajaaa
ReplyDeleteObavezno, ovi su bas dobri.
DeletePrefini keksići!
ReplyDelete