Tuesday, April 16, 2013

Ovseni keksići sa cimetom i suvim višnjama




Ove keksiće baš volim. Aromatični, odlični i kad odstoje. Mogu se praviti sa raznim suvim voćem, ali su suve višnje ovde dobitna kombinacija. Savršen spoj slatkog i kiselog.

Sastojci:
  • 150 gr maslaca
  • 100 gr Dark Muscovado- nerafinisanog smeđeg šećera
  • 50 gr belog kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike meda
  • 150 gr integralnog pšeničnog brašna
  • 100 gr oštrog brašna
  • 150 gr ovsenih pahuljica
  • 1/3 kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 180 gr suvih višanja
Postupak:
Umutite maslac sa obe vrste šećera i vanilinom. Dodajte med.
U posebnoj činiji promešajte dobro obe vrste brašna, sodu bikarbonu, so, cimet, ovsene pahuljice i suve višnje.
Ovu masu sipajte u posudu sa umućenim maslacem i šećerom, dodajte izmućena  jaja i sjedinite u kompaktnu masu.
Ostavite na hladnom oko 1 sat. Pleh prekrijte papirom za pečenje, rernu zagrejte na 180 C. Kašičicom vadite po malo mase i pravite male kuglice rukama ( nema potrebe da ih spljoštite, prilikom pečenja dobiće taman fini keksoliki izgled), pa ređajte na pleh. Neka ostane razmaka između keksića, ne ređajte pregusto.
Peku se oko 8 minuta, da malo potamne, budu dosta meki po vađenju iz rerne, a stajanjem očvrsnu.



IZVOR

5 comments:

  1. Oh, prekrasni sastojci; mali mi je problem samo naci visnje (zamijenim sa necim drugim)..Super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, i ovde se retko nadju. Moze sa brusnicama, suvim kajsijama...

      Delete
  2. E moramo ih spremati, deca traze.... Fajaaa

    ReplyDelete