Brzo, zdravo, lagano. Recept je iz sjajnog časopisa Kulinarske čarolije,autora Sanje Grkavac.
Sastojci za sos:
- 500 gr očišćenih gambora
- 2-3 mlada crna luka (ili mali praziluk)
- 2-3 čena belog luka,sitno seckana
- 1 dl belog vina
- 1 dl pasate (ili sok od paradajeza koji volite)
- 0,5 dl vode
- maslinovo ulje
- par listova lovora
- pola veze seckanog peršuna
- kašičica soli
- biber
Sastojci za palentu:
- 300 gr palente
- malo maslinovog ulja
- kašičica soli
- 1,2 l vode
- 1-2 kašike rendanog parmezana,ko voli
Postupak:
Crni luk naseckajte i propržite na
malo maslinovog ulja. Zatim dodajte i kratko propržite i beli luk, pa dodajte
vino, vodu, pasatu, lovor, so i biber.
Promešajte i ostavite poklopljeno da
se krčka na tihoj vatri 15 minuta.
U međuvremenu, na malo maslinovog ulja
propržite gambore, kratko, 2 do 3 minuta. Ove gambore dodajte u sos i sve
zajedno krčkajte poklopljeno još 15 minuta, znači, sve ukupno pola sata. Kada je gotovo, ubacite
peršun, promešajte i ostavite poklopljeno.
Dok se sos krčka napravite palentu:
u šerpu stavite vodu, maslinovo ulje i so i
kad proključa sklonite sa vatre i dodajte palentu (i parmezan) lagano sipajući
uz mešanje, da se ne stvore grudvice, pa vratite na utišanu vatru i uz stalno
mešanje kuvajte par minuta.
Pravougaonu vatrostalnu činiju
nakvasite hladnom vodom, u nju brzo ulijte palentu, poravnajte i ostavite da se
ohladi.
Secite na kocke i poslužite sa sosom.
Ovaj brodet na potpuno isti način možete napraviti sa kolutićima lignji,
ili kombinacijom lignji i gambora.
Inače, ja koristim Frikomove gambore, dva pakovanja po 250 gr. Kada se odmrznu, količina bude razočaravajuće mala.
Sos je za , što se mene tiče (pošto volim da ga ima više), dve osobe. Nasuprot, palente izađe dosta, za 4
osobe otprilike, tako da možete raditi pola mere palente, ili povećati količinu
sastojaka za sos.
Izgleda fenomenalno... Mora se probati!
ReplyDeleteNešto slično i sama pravim. Jako fino!
ReplyDeleteprovereno dobro...
ReplyDelete