Tuesday, June 18, 2013

Džem od višanja sa rumom



Još jedan iz obaveznog repertoara...

Sastojci:
  • 1350 gr višanja
  • 660 gr šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 džemfix extra 2:1
  • 6-7 kašika ruma
Priprema:

Teglice oprati i sterilizovati. Ja ih poređam u pleh i ubacim u rernu, uključim n 100 C, tako pola sata, pa na 150C, još oko pola sata. Tempirajte da su gotove kada i džem, a njemu, obzirom da je sa džemfixom ne treba mnogo.
Očititi višnje od koštica i malo ih usitniti štapnim mikserom. Ja volim kad ostanu krupniji komadići.
U šerpu dodati šećer (od ukupne količine odvojite na stranu dve kašike), i vanilin šećer. Promešati i kuvati na jačoj vatri dok ne provri. Nakon toga kuvati na tišoj vatri još 15-ak minuta uz povremeno mešanje.
Pomešajte džemfix sa dve kašike šećera koje ste prethodno odvojili, dodajte u višnje i dobro promešajte. Ubacite rum.  Kuvajte još 5-10 minuta uz povremeno mešanje.
Ovaj džem ostaće jako tečan. Stegnuće se tek kada se ohladi. Sipajte ga vrućeg u vruće teglice, zatvorite  dobro  tegle i okrenite ih naopako da tako odstoje 15-ak minuta. Nakon toga ih okrenite.




8 comments:

  1. Ja sam pola višanja samljela a pola ostavila cijele (bile su prilično sitne) pa sam ih kuvala i kuvala i kad me je izdalo strpljenje dodala džemfix. Htjela sam prirodan džem ali sam se uplašila da mi neće ostati ništa u šerpi.
    Ovaj džem je dobar i za sladoled od višanje kad ih nema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo je jedini sa džemfiksom koji pravim...i ja više volim kada su bez tih dodataka, ali ovaj je stvarno jako ukusan...a i definitivno se začas napravi...

      Delete
  2. O pa to je po mome receptu :), imam ga obajavljenog i na blogu. Hvala na povjerenju i na isprobavanju , a drago mi je da se džem našao na obaveznom repertoaru. I meni je jako omiljen, a ovaj kod tebe super izgleda, odlično si ga napravila !
    p.s.u sastojcima nedostaje rum pa kada stigneš možeš dodati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaooo, pa ti si Spice sa Coolke! Godinama pravim ovaj džemić, hvala puno na receptu.I hvala za rum, stavljala sam recept u pozne sate, pa je taj bitan deo izostao...ispravljeno!

      Delete
  3. rum, višnje... odlično, a što je tek zapakovano...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igram se kao dete, baš me veseli da ih skockam tako....: )

      Delete