Sunday, June 9, 2013

Salata od mlade cvekle i šargarepe




Moja  generacija  je 1992-ge godine  imala dvadeset dve. To je generacija kojoj su NEKI ljudi ostali dužni mladost. Ali neću o tome, imaju ti NEKI i većih dugova. Ovo je ipak blog o lepim stvarima...
Moje prvo putovanje u inostranstvo (ako ne računam svoje rano detinjstvo u zlatno doba Titove Jugoslavije) bilo je u Budimpeštu, tamo negde, posle 2000-te. Ako ovaj put ostavimo po strani sve druge utiske, jedan od većih je bio da u tom gradu niste mogli naći pekaru, piljaricu, lokalnu prodavničicu, mesaru, dalekobilo pljeskavidžinicu ili nešto slično tome ( osim svudaprisutnog MC Donaldsa). Samo tržni centri i megamarketi po obodu grada. Kojih kod nas tada nije bilo.
 A onda su počeli da se pojavljuju. I ja sam se zabrinula da će se i kod nas ugasiti sva ona mala, domaćinska, komšijska mesta  na kojima sam volela da kupujem. Znate ona mesta sa dušom, gde penzioneri kupuju na crtu, a klinci slaju dobiju i bez para ( roditelji posle plate). A najviše sam se zabrinula za pijace. Na sreću,  briga je bila neosnovana.
Pogađate, spadam u one koji obožavaju pijace. Oni koji ih vole, vole ih uglavnom iz istih razloga.Oni koji ih ne vole...e, takvi su mi baš nekako za žaljenje.
 I tako, kad god imam više vremena, odem na Kalenić, koji mi uopšte nije usput. Brzo zaboravim noćnu moru traženja parking mesta. Tandrče veselo  golema torba na točkiće zamnom.  Uživam u svoj toj bujnosti, upijam boje, sve volim da pipnem, mirišem začinsko bilje. Merkam bukete cveća. Buljim u neobične ribe. Isprobavam kajmak i sir, tražim domaća, al baš domaća jaja. I uvek kupim svašta, i što mi treba i što mi ne treba. Kupim jer je lepo. Pogotovo ako pođe i muž, jak je on u ruke a i dosta trpeljiv, zna šta me čini srećnom.
I tako, od dela mog poslednjeg pijačnog ulova nastala jer i ova predivna salata...pa, evo...

Sastojci:
  • mlada cvekla i šargarepica ukupne mase 500 gr
  • 50 ml devičanskog maslinovog ulja
  • 4-5 čenova belog luka
  • 1 kašičica Kotanyi Jalapeno, malo Kotanyi Birdseye, malo zelenog bibera, (dok doterate ljutinu po vašem ukusu)
  • limunov sok (otprilike od pola limuna)
  • pola do kašičice korijandera
  • so
Postupak:

Šargarepu i cveklu očistiti i narendati na sitno rende.
Posoliti,dodati sve sastojke osim belog luka i maslinovog ulja. Izmešati.
Beli luk protisnuti kroz presu po salati, ne mešati. Zagrejati dobro maslinovo ulje, preliti preko belog luka i salate pa opet dobro izmešati. Jel osećate taj sjajan miris?
Dobro ohladite pre služenja.
Salatu možete zaljutiti kako vama odgovara, umesto navedenog možete staviti ljutu alevu papriku, ili pak svežu ljutu papričicu naseckati. 








9 comments:

  1. Kupovina na crtu u lokalnoj radnjici <3

    Lepa salata. Kod mog Miloša cvekla ne prolazi, ali ja jedem, nije me briga XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha, ha, kao i svako muško, verovatno voli ljuto, podmetni mu..kaži npr da je neka alga u pitanju, ma neće ni primetiti da je cvekla, a navućiće se momentalno...

      Delete
    2. Gde, crna, algu da mu pomenem XD Jedino da kažem da je crveni kupus :-D

      Delete
  2. Sta? Ni alge ne voli? Pa gde ga nađe?! E, nasmeja me slatko...

    ReplyDelete
  3. Krasna zdrava salatica divne boje; izgleda odlicno u plavoj posudi.

    ReplyDelete
  4. Bas si me dirnula prvim redovima ove price... Zarekla sam se da necu o ukradenoj mladosti i snovima, a eto, tako s vremena na vreme me neko podseti na sve to. I dobro je da je tako. Mislila sam da si mladja, tako mi zvuce tvoje crtice.
    Ova kombinacija cvekle i sargarepe je sjajna! Nista da se doda ili oduzme ovom receptu. Sad imam motivaciju da pronadjem mladu cveklu. A ova plava posudica je prelepa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na lepim rečima...Ma nisam mlađa, samo imam sitnu decu, i nedam se godinama...kao Ines. Plavu činijicu je muž , umotanu u onu pucketavu foliju za selidbe kao da je omanji televizor, morao da nosi čak iz Istanbula...tražila ja ...

      Delete
    2. E, pa nisi jedina :-)

      Delete
  5. A da....sad videh...odlicno se slika!

    ReplyDelete