Tuesday, April 2, 2013

Brodet od gambora na palenti


Brzo, zdravo, lagano. Recept je iz sjajnog  časopisa  Kulinarske čarolije,autora Sanje Grkavac.

Sastojci za sos:
  • 500 gr očišćenih gambora
  • 2-3 mlada crna luka (ili mali praziluk)
  • 2-3 čena belog luka,sitno seckana
  • 1 dl belog vina
  • 1 dl pasate (ili sok od paradajeza koji volite)
  • 0,5 dl vode
  • maslinovo ulje
  • par listova lovora
  • pola veze seckanog peršuna
  • kašičica soli
  • biber
Sastojci za palentu:
  • 300 gr palente
  • malo maslinovog  ulja
  • kašičica soli
  • 1,2 l vode
  • 1-2 kašike rendanog parmezana,ko voli
Postupak:
Crni luk naseckajte i propržite na malo maslinovog ulja. Zatim dodajte i kratko propržite i beli luk, pa dodajte vino, vodu, pasatu, lovor, so i biber.
Promešajte i ostavite poklopljeno da se krčka na tihoj vatri 15 minuta.
U međuvremenu, na malo maslinovog ulja propržite gambore, kratko, 2 do 3 minuta. Ove gambore dodajte u sos i sve zajedno krčkajte poklopljeno još 15 minuta, znači, sve  ukupno pola sata. Kada je gotovo, ubacite peršun, promešajte i ostavite poklopljeno.


Dok se sos krčka napravite palentu: 
 u šerpu stavite vodu, maslinovo ulje i so i kad proključa sklonite sa vatre i dodajte palentu (i parmezan) lagano sipajući uz mešanje, da se ne stvore grudvice, pa vratite na utišanu vatru i uz stalno mešanje kuvajte par minuta.
Pravougaonu vatrostalnu činiju nakvasite hladnom vodom, u nju brzo ulijte palentu, poravnajte i ostavite da se ohladi.


Secite na kocke i poslužite sa sosom.
Ovaj brodet na potpuno isti način možete napraviti sa kolutićima lignji, ili kombinacijom lignji i gambora.
Inače, ja koristim Frikomove gambore, dva pakovanja po 250 gr. Kada se odmrznu, količina bude razočaravajuće mala. Sos je za , što se mene tiče (pošto volim da ga ima više), dve osobe. Nasuprot, palente izađe dosta, za 4 osobe otprilike, tako da možete raditi pola mere palente, ili povećati količinu sastojaka za sos.




3 comments:

  1. Izgleda fenomenalno... Mora se probati!

    ReplyDelete
  2. Nešto slično i sama pravim. Jako fino!

    ReplyDelete
  3. provereno dobro...

    ReplyDelete