Ovu vrstu kolača mala deca najviše vole. Što jednostavniji ukus i način pripreme i sa klincima nema šanse da promašite. Moja ćerkica od ovog jedino više voli jogurt kolač sa višnjama ( i on će ovde imati svoju priliku da zablista...) ali, otom potom.
Naletela sam na njega na Coolinarici,
privukao me uvod...ono...lenja pita koja
ne liči na klasičnu...mekana i sočna...I stvarno je takva. Čak i kada
odstoji koji dan. I tako, to je postao jedan od mnogih Jafinih recepta koji se
uselio u moju kuhinju ( o tim drugim, otom potom, biće prilike). Hvala Jafi!
Sastojci za testo:
- 3 jaja
- 1 čaša od 2 dl jogurta
- 1 čaša od 2 dl ulja
- 1 čaša od 2 dl šećera
- 2 čaše od 2 dl mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
- 1 kg nakiselih jabuka( ja sam merila kad su oguljene i očiščene)
- par kašika ulja
- 1 kesica burbon vanilina šećera
- 1 supena kašika cimeta ( ili već po ukusu)
- 2 pune supene kašike griza
- ko voli, može par kašika šećera,
- prah šećer za posipanje
Priprema:
Na ulju izdinstajte narendane
jabuke,da usahne sok. Dodajte kad je udinstano vanilin šećer i cimet, te griz i
ostavite sa strane.
Umutite jaja i šećer u penastu smesu.
Dodajte ulje i jogurt, i sjedinite.Dodajte brašno sa praškom za pecivo, pa i
ovo umutite.
Rernu zagrejte na 200 C, pleh
podmažite maslacem i pospite brašnom. Ja sam radila u plehu 18x30, i kolač je
bio solidno debeljuškast...znači, može i malo veći pleh.
Uspite pola smese i pecite oko 10
minuta, da malo uhvati korica( malo, ne sme biti više pečeno jer onda fil neće
lepo da se uhvati za testo, znači mora fil malko da utone kad ga stavite).Kao
što ste već zaključili, izvadite pleh, rasporedite fil, pa prelijete preostalim
testom i vratite u rernu na još oko 40 minuta. Ja sam posle pola sata
isključila donji grejač.
Pospite prah šećerom.
Mmmm... Baš fino deluje...
ReplyDeleteSuper, ide na listu za probu
ReplyDeleteNeces pogresiti...
DeleteDa, da evo i mene, konacno. Prvi put kasnim malo sa pracenjem neceg sto je savrseno...
ReplyDeleteOvo je moja savrsena KUMA...
Sad te pratim i ovako...
Pita je odlicna i bice brzo isprobana. A gde se ovde stavljaju slike isprobanih recepata? Nesumljam da ce ih biti i to mnogo..
Joj, nema te opcije za slike, to moze na Coolinarici. Samo ti isprobavaj,pusti slike, bolje me zovi da vidim licno sta si uradila. I ne hvali me mnogo,hih, da ne ispadne ko u onoj pesmi Jove Zmaja o ciganinu...
DeleteNajbolja!!!
ReplyDeletePotvrdjujem.... i potvrdjeno vise puta..
ReplyDeletePravim i ja ovako samo sam prepolovila količinu šećera u biskvitu. Najviše volim sa višnjama ili malinama.
ReplyDelete