Sunday, March 31, 2013

Mekana lenja pita



Ovu vrstu kolača mala deca najviše vole. Što jednostavniji ukus i način pripreme i sa klincima nema šanse da promašite. Moja ćerkica od ovog  jedino više voli jogurt kolač sa višnjama (  i on će ovde imati svoju priliku da zablista...) ali, otom potom.
 Sad da kažem reč dve o ovom sjajnom kolačiću.
Naletela sam na njega na Coolinarici, privukao me uvod...ono...lenja pita koja  ne liči na klasičnu...mekana i sočna...I stvarno je takva. Čak i kada odstoji koji dan. I tako, to je postao jedan od mnogih Jafinih recepta koji se uselio u moju kuhinju ( o tim drugim, otom potom, biće prilike). Hvala Jafi!
Sastojci za testo:
  • 3 jaja
  • 1 čaša od 2 dl jogurta
  • 1 čaša od 2 dl ulja
  • 1 čaša od 2 dl šećera
  • 2 čaše od 2 dl mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
  • 1 kg nakiselih jabuka( ja sam merila kad su oguljene i očiščene)
  • par kašika ulja
  • 1 kesica burbon vanilina šećera
  • 1 supena kašika cimeta ( ili već po ukusu)
  • 2 pune supene kašike griza
  • ko voli, može par kašika šećera, 
  • prah šećer za posipanje
Priprema:
Na ulju izdinstajte narendane jabuke,da usahne sok. Dodajte kad je udinstano vanilin šećer i cimet, te griz i ostavite sa strane.
Umutite jaja i šećer u penastu smesu. Dodajte ulje i jogurt, i sjedinite.Dodajte brašno sa praškom za pecivo, pa i ovo umutite.
Rernu zagrejte na 200 C, pleh podmažite maslacem i pospite brašnom. Ja sam radila u plehu 18x30, i kolač je bio solidno debeljuškast...znači, može i malo veći pleh.
Uspite pola smese i pecite oko 10 minuta, da malo uhvati korica( malo, ne sme biti više pečeno jer onda fil neće lepo da se uhvati za testo, znači mora fil malko da utone kad ga stavite).Kao što ste već zaključili, izvadite pleh, rasporedite fil, pa prelijete preostalim testom i vratite u rernu na još oko 40 minuta. Ja sam posle pola sata isključila donji grejač.
Pospite prah šećerom.



8 comments:

  1. Super, ide na listu za probu

    ReplyDelete
  2. Da, da evo i mene, konacno. Prvi put kasnim malo sa pracenjem neceg sto je savrseno...
    Ovo je moja savrsena KUMA...
    Sad te pratim i ovako...
    Pita je odlicna i bice brzo isprobana. A gde se ovde stavljaju slike isprobanih recepata? Nesumljam da ce ih biti i to mnogo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, nema te opcije za slike, to moze na Coolinarici. Samo ti isprobavaj,pusti slike, bolje me zovi da vidim licno sta si uradila. I ne hvali me mnogo,hih, da ne ispadne ko u onoj pesmi Jove Zmaja o ciganinu...

      Delete
  3. Potvrdjujem.... i potvrdjeno vise puta..

    ReplyDelete
  4. Pravim i ja ovako samo sam prepolovila količinu šećera u biskvitu. Najviše volim sa višnjama ili malinama.

    ReplyDelete