Bulgur i ja smo se dugo merkali sa pristojne udaljenosti. Sve dok jednom, konačno, nisam rešila da zbarim i to čudo. A onda se
desila ljubav na prvi zalogaj.
To je svakako namirnica vredna pažnje. Zdrav,
ukusan, sprema se jako brzo. Dušu dao za situacije kada ste u cajtnotu a treba
fino nahraniti gladnu čeljad. Savršen
prilog koji dozvoljava mnogo varijacija. Lako se pretvara u kompletan obrok. Deca ga rado jedu.
Sastojci
:
- 200 gr bulgura
- pola praziluka ( ili 1 manji crveni luk)
- 1 velika crvena , mesnata babura
- 5 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike koncentrata paradajeza
- 1 pileći batak sa karabatakom
- so, biber
- peršun - pola veze
- 500 ml pilećeg bujona
-
· celer, paškanat, luk i koren peršuna
Priprema:
Prethodno pileći batak i
karabatak skuvajte sa celerom, paškanatom, lukom, korenom peršuna i malo soli. Kuvano meso izvadite sa strane , odvojite od
kosti i isitnite. Odvojite 500 ml
bujona, a od ostatka možete zakuvati supu.
U dubljem tiganju zagrejte
maslinovo ulje i propržite sitno seckan praziluk. Dodajte sitno seckanu papriku,
so, koncentrat paradajeza i dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok paprika ne omekša.
Dodajte bulgur, piletinu,
biber i peršun pa dobro izmešajte. Nalijte bujon, i kuvajte dok bulgur ne omekša, a voda ispari, oko 15 minuta (po potrebi dolijte još malo bujona).
Sklonite sa vatre, preko tiganja stavite salvete u tri sloja, pa poklopite i ostavite
do služenja. Papir služi da kondenzovana
voda ne pada sa poklopca u jelo i pomaže da na kraju dobijete fin, rastresit bulgur. Pre
služenja rastresite ga viljuškom. Služi se toplo, mada ni hladan nije za bacanje.
Mnogo volim bulgur. Ručak je stvarno odličan.
ReplyDeleteMirjana hvala na ovoj informaciji za bulgur :)
ReplyDeleteNisam znala za tu namirnicu, a najviše mi se sviđa namena za brzinski ručak, kad smo u škripcu sa vremenom. Ima li ga u zdravoj hrani?
Milanka, ima ga u radnjama zdrave hrane, onim snabdevenijim, a i u DM prodavnicama...probaj po netu da prokrstaris nije problem da se nadje.
DeleteI puno pozdrava za tvog muza, ne bi bilo ovog bloga da nije njegove pomoci....
DeleteHihihi,saznala si... prenecu mu pozdrav, a ja nebih drugacije saznala za tvoje divne recepte, ja sam krenula da pisem blog, ali bas malo vremena imam za pisanje pored viseclane porodice... jos smo krenuli u vrtic pa je zuurkaaa...
ReplyDeletePozdrav i za vas :)