Monday, February 11, 2013

Bulgur sa paprikom i piletinom


Bulgur i  ja smo se dugo merkali  sa pristojne udaljenosti. Sve dok jednom, konačno, nisam  rešila da zbarim i to čudo. A onda se desila  ljubav na prvi zalogaj.

To je svakako namirnica vredna pažnje. Zdrav, ukusan, sprema se jako brzo. Dušu dao za situacije kada ste u cajtnotu a treba fino nahraniti gladnu čeljad.  Savršen prilog koji dozvoljava mnogo varijacija.  Lako se pretvara u kompletan obrok. Deca ga  rado jedu.



Sastojci :
  •          200 gr bulgura
  •          pola praziluka ( ili 1 manji crveni luk)
  •          1 velika crvena , mesnata  babura 
  •          5 kašika maslinovog ulja
  •          3 kašike koncentrata paradajeza
  •          1 pileći batak sa karabatakom
  •          so, biber
  •          peršun - pola veze
  •           500 ml pilećeg bujona
  • ·        celer, paškanat, luk i koren peršuna
Priprema:

Prethodno pileći batak i karabatak skuvajte sa celerom, paškanatom, lukom, korenom peršuna i malo soli.  Kuvano meso izvadite sa strane , odvojite od kosti i  isitnite. Odvojite 500 ml bujona, a od ostatka možete zakuvati supu.

U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckan praziluk. Dodajte sitno seckanu papriku, so, koncentrat paradajeza i dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok  paprika ne omekša.

Dodajte bulgur, piletinu, biber i peršun pa dobro izmešajte. Nalijte bujon, i  kuvajte dok bulgur ne omekša, a voda ispari, oko 15 minuta (po potrebi dolijte još malo bujona).

Sklonite sa vatre, preko tiganja stavite salvete u tri sloja, pa poklopite i ostavite do služenja. Papir služi da  kondenzovana voda ne pada sa poklopca u jelo i pomaže da na kraju dobijete fin, rastresit bulgur. Pre služenja rastresite ga viljuškom. Služi se toplo, mada ni hladan nije za bacanje.


5 comments:

  1. Mnogo volim bulgur. Ručak je stvarno odličan.

    ReplyDelete
  2. Mirjana hvala na ovoj informaciji za bulgur :)
    Nisam znala za tu namirnicu, a najviše mi se sviđa namena za brzinski ručak, kad smo u škripcu sa vremenom. Ima li ga u zdravoj hrani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milanka, ima ga u radnjama zdrave hrane, onim snabdevenijim, a i u DM prodavnicama...probaj po netu da prokrstaris nije problem da se nadje.

      Delete
    2. I puno pozdrava za tvog muza, ne bi bilo ovog bloga da nije njegove pomoci....

      Delete
  3. Hihihi,saznala si... prenecu mu pozdrav, a ja nebih drugacije saznala za tvoje divne recepte, ja sam krenula da pisem blog, ali bas malo vremena imam za pisanje pored viseclane porodice... jos smo krenuli u vrtic pa je zuurkaaa...
    Pozdrav i za vas :)

    ReplyDelete