Ovaj jagnjeći ragu (lamb tagine) karakterističan je
za Severno-afričku kuhinju (Maroko). Izvorno, ovo jelo sprema se u posebnim
istoimenim glinenim posudama (tagines)
koji omogućavaju da pripremljeno meso
bude savršeno mekano.
Nisam imala prilike da isprobam ovakvu posudu, ali kažu da njen specifičan oblik omogućava da, dok se hrana kuva, para ide do vrha posude gde se kondenzuje, a zatim se sliva niz stranice posude nazad u jelo. S obzirom na to, za pripremu jela je potebno malo tečnosti, a duže kuvanje na laganoj vatri daje meso koje se topi u ustima. Što se mene tiče, ja sam sam isti efekat postigla u svojoj Metalac šerpi (živela!)
Nisam imala prilike da isprobam ovakvu posudu, ali kažu da njen specifičan oblik omogućava da, dok se hrana kuva, para ide do vrha posude gde se kondenzuje, a zatim se sliva niz stranice posude nazad u jelo. S obzirom na to, za pripremu jela je potebno malo tečnosti, a duže kuvanje na laganoj vatri daje meso koje se topi u ustima. Što se mene tiče, ja sam sam isti efekat postigla u svojoj Metalac šerpi (živela!)
Izvorni recept sam prilagodila svom ukusu, malo
smanjujući količinu suvog voća i začina. Ovo jelo nije za svako nepce. Ili vam
se jako dopadne, ili ne možete očima da ga vidite. Srednje nema, bar se meni
tako čini.
PRIPREMA
RAGUA
Sastojci
- 4 kašike maslinovog ulja
- 400 grama mesa od jagnjeće plećke, očišćene od kosti i vidljive masnoće i sečene na sitne kockice
- 2 mala šalota
- 4-5 čena belog luka
- 120 ml soka od naranže (sveže ceđen)
- 70 gr suvih kajsija
- 1 kašika meda
- po pola kašičice cimeta, đumbira i muskatnog oraščića
- prstohvat mlevenog karanfilića
- so i biber po ukusu
- 240 ml pilećeg bujona (ili malo više), može i kocka
Postupak
U šerpi sa debelim dnom, na maslinovom ulju, na
srednjoj temperaturi, propržite seckanu jagnjetinu sa svih strana, nekih
tri-četiri minuta, da promeni boju. Sklonite iz šerpe i ostavite sa strane.
Dodajte sada u šerpu seckani šalot i beli luk i
malo propržite, ulijte sok od narandže i promešajte, pa vratite jagnjetinu,
dodajte seckane suve kajsije, med i sve začine. Nalijte pilećim bujonom,
poklopite i krčkajte na tihoj temperaturi, pola sata poklopljeno, zatim
otklopite i još oko pola sata ili malo duže neka se krčka uz povremeno mešanje,
dok se sasvim ne redukuje tečnost.
Poslužite preko kus-kusa.
PRIPREMA KUS-KUSA
Sastojci:
- 150 gr kus-kusa
- 250 ml vode
- so po ukusu
- 25 gr maslaca
- 30 gr suvog grožđa
- 1 konzerva leblebija od 400gr (250 gr mase samih leblebija)
Postupak
Suvo grožđe stavite u činiju i prelijte sa
ključalom vodom da ogrezne, pa ostavite sa strane.
Stavite vodu da proključa, dodajte so i maslac.
Čim proključa ubacite kus-kus, brzo promešajte i sklonite sa vatre, te odmah
poklopite.
Ostavite oko 10 minuta, da sasvim upije vodu i
nabubri, a onda ga promešajte viljuškom, da se zrna razdvoje.
Procedite leblebije i suvo grožđe, pa umešajte u
kus-kus.
Služite odmah.
Volim suvo voće u ovakvim kombinacijama i sigurna sam da bi mi se ovo jako dopalo!!!
ReplyDelete