I ovaj hleb je skoro pa sam sebi
dovoljan. Čudesne boje, prefinjenog ukusa.
Preporučujem da upotrebite
suvlju, narandžastu bundevu…one domaće, pljosnate sa zelenkastom korom su
odlične.
Sastojci
mera je šolja od 250 ml
pola šolje pirea od bundeve
(ispečena, pa izgnječena bundeva)
1 šolja tople vode
¼ kašičice suvog kvasca
1,5 kašičice soli
prstohvat muskatnog oraščića
3 šolje brašna
Postupak
Izmešajte pire od bundeve, vodu,
kvasac,so,muskatni oraščić i brašno, pa umesite mekano testo. Pokrijte vlažnom
krpom i ostavite da prenoći ( da odstoji 12 sati).
U tepsiju stavite papir za pečenje.
Radnu površinu dobro pospite brašnom, istresite testo, nabrašnite ga,
preklopite kao koverat sa sve četiri strane i malo zaokružite, pa stavite u
tepsiju. Treba da bude posuto brašnom. Pokrijte i ostavite još sat i po.
Rernu zagrejte na 220 C , popreko
zarežite testo nožem par puta. Na dno rerne stavite manju šerpicu sa dosta
vrele vode koja će isparavati u rerni tokom pečenja.
Pecite oko 50 minuta ukupno.
Posle prvih 15 minuta smanjite temperature pečenja na 200 C, u toku pečenja dva
puta okrenite tepsiju za 180 stepeni, da se ravnomernije ispeče. Kada je gotov,
izvadite ga iz tepsije da se ohladi na rešetci, pokriven krpom.
Interesantno! Hleb izgleda tako fino. I boja je super:)
ReplyDeleteNevena, boja je bila neverovatna. Pravo sunce za ovu sivu zimu. Valjda se potrefilo da je bundeva bila neka super...
Delete