Sunday, February 17, 2013

Pasta torta



Nemam pojma zašto se torta ovako zove. Ime je bezveze, ali je torta fenomenalna.

 Jaka i konkretna, a kremasta. Pritom  izuzetno jednostavna i  brza za pripremu. Zar treba bolja preporuka? 


 Autor ovog sjajnog recepta  je Tanja 1234 sa Coolinarike.

Sastojci:

za koru:

10 belanaca
8 kašika šećera-ravnih
4 ravne kašike oštrog brašna
100 gr rendane crne čokolade
100 gr mlevenih pečenih lešnika

Za fil:

250 gr maslaca
300 gr šećera u prahu
7 žumanaca
400 gr nutele
16 punih kašika mlevenih pečenih lešnika( oko 300 gr, okvirno)
malo mlevenih lešnika i čokoladnih mrvica za posipanje

Postupak:

Uključite rernu na 200 C. U pleh od rerne stavite papir za pečenje i blago ga premažite maslacem.

 Umutite belanca, postepeno uz mućenje dodajte šećer i brašno, a onda varjačom umešajte lešnik i čokoladu.


Izlijte u pripremljen pleh i pecite dok kora ne dobije blago zlatastu boju. To je negde oko 15 minuta.



Gotovu i prohlađenu koru isecite na tri dela.


Ove kore se jako lako vade iz pleha i prebacuju. Dakle niti se lepe , niti su krte.

Nakon toga na pari skuvajte žumanca sa prah šećerom ( inače, što se mene tiče, ne vidim smetnju da se ubaci svih 10 žumanaca, da ne preostaju bez potrebe, kao ni da se smanji količina šećera u prahu- ja sam radila sa 27o gr, a mislim da može i manje, probam pa javljam).  Kuva se nekih 10-ak minuta od kada lonac na paru  zapišti. Masa se ne sme prekuvati tj preterano zgusnuti. Jako koristan i interesantan post gde je detaljno objašnjen postupak kuvanja ove vrste fila imate u “Reforma torti”  kod Maje na blogu Cooks and Bakes .


 Kada se prohladi, dodajte maslac sobne temperature i nutelu, pa izmiksajte. Ubacite lešnike i promešajte da se izjednači. Preporučujem  da lešnike kupujete sirove i sami pečete, tako je ukus najbolji. Mislim da je kvalitet već pečenih lešnika koje tako kupite diskutabilan.



E, sad lepo nafilujte i pospite sa malo mlevenih lešnika i čokoladnih mrvica.



 Ostavite da prenoći…I uživajte…




2 comments:

  1. mmmm cokoladasta torta, kakvu obozavam prvom prilikom cu praviti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam ovom tortom prezadovoljna, stvarno je jako ukusna, a i vrlo jednostavna za napraviti...sto je vazno za sve nas koji bas nemamo vremena za bacanje...

      Delete