Nemam pojma zašto se torta ovako
zove. Ime je bezveze, ali je torta fenomenalna.
Jaka i konkretna, a kremasta. Pritom izuzetno jednostavna i brza za pripremu. Zar treba bolja preporuka?
Autor ovog sjajnog recepta je Tanja 1234 sa Coolinarike.
Sastojci:
za
koru:
10 belanaca
8 kašika šećera-ravnih
4 ravne kašike oštrog brašna
100 gr rendane crne čokolade
100 gr mlevenih pečenih lešnika
Za
fil:
250 gr maslaca
300 gr šećera u prahu
7 žumanaca
400 gr nutele
16 punih kašika mlevenih pečenih
lešnika( oko 300 gr, okvirno)
malo mlevenih lešnika i čokoladnih
mrvica za posipanje
Postupak:
Uključite rernu na 200 C. U pleh
od rerne stavite papir za pečenje i blago ga premažite maslacem.
Umutite belanca, postepeno uz mućenje dodajte
šećer i brašno, a onda varjačom umešajte lešnik i čokoladu.
Izlijte u
pripremljen pleh i pecite dok kora ne dobije blago zlatastu boju. To je negde
oko 15 minuta.
Gotovu i prohlađenu koru isecite
na tri dela.
Ove kore se jako lako vade iz
pleha i prebacuju. Dakle niti se lepe , niti su krte.
Nakon toga na pari skuvajte
žumanca sa prah šećerom ( inače, što se mene tiče, ne vidim smetnju da se ubaci
svih 10 žumanaca, da ne preostaju bez potrebe, kao ni da se smanji količina
šećera u prahu- ja sam radila sa 27o gr,
a mislim da može i manje, probam pa javljam). Kuva se nekih 10-ak minuta od kada lonac na
paru zapišti. Masa se ne sme prekuvati tj preterano zgusnuti. Jako koristan i
interesantan post gde je detaljno objašnjen postupak kuvanja ove vrste fila
imate u “Reforma torti” kod Maje na
blogu Cooks and Bakes .
Kada se prohladi, dodajte maslac sobne
temperature i nutelu, pa izmiksajte. Ubacite lešnike i promešajte da se izjednači.
Preporučujem da lešnike kupujete sirove i sami pečete, tako je ukus najbolji.
Mislim da je kvalitet već pečenih lešnika koje tako kupite diskutabilan.
E, sad lepo nafilujte i pospite
sa malo mlevenih lešnika i čokoladnih mrvica.
Ostavite da prenoći…I uživajte…
mmmm cokoladasta torta, kakvu obozavam prvom prilikom cu praviti
ReplyDeleteJa sam ovom tortom prezadovoljna, stvarno je jako ukusna, a i vrlo jednostavna za napraviti...sto je vazno za sve nas koji bas nemamo vremena za bacanje...
Delete