Lagana, ukusna čorbica, bez opterećujućih
sastojaka. Kao stvorena za dečji obrok. Senf daje posebnu notu. Proso koje se
fino raskuva i nabubri daje joj gustinu, i sasvim fino služi umesto brašna ili gustina. Ponekad umesto graška ubacim sitnije seckanu
kelerabu. Uostalom, povrće možete kombinovati po vašoj želji.
Sastojci:
·
1
mali karfiol
·
pola
praziluka
·
1
šargarepa
·
1
mali celer
·
1
mali paškanat
·
3
kašike ljuštenog prosa
·
šaka
graška
·
2
kašike senfa
·
1
jaje
·
pola
veze peršuna
·
so,
biljni začin, malo sirćeta, beli luk u prahu
·
par
kašika maslinovog ulja
·
voda-1,5
l
Postupak:
U vodi sa
par kašika sirćeta prokuvajte karfiol iskidan na krupnije komade. Dovoljno je
da lagano vri 10-ak minuta. Ovo pomaže da
karfiol zadrži divnu belu boju. Procedite, i ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju propržite na kolutove seckan praziluk.
Dodajte senf. Nalijte vodu. Zatim ubacite krupno rendanu šargarepu, celer i paškanat
ucelo ili na par krupnijih komada, so, biljni začin i beli luk u prahu. Ostavite poklopljeno da se kuva 15
minuta.
Zatim dodajte oprano proso i grašak. Ovo neka se
kuva poklopljeno na laganoj vatri još 20 minuta.
Zatim karfiol koji se prohladio iscepkajte na što
sitnije deliće ( meni je tako lepše) i vratite u čorbu. Neka se dokuva sve
zajedno još 10-ak minuta. Sklonite sa ringle, izvadite celer i paškanat( ja i h
izvadim da čorba ne bi bila pregusta, nema potrebe za njima), dodajte seckani
peršun i ostavite poklopljeno. Kada se malo prohladi, posle 15-ak minuta, uz
mućenje, lagano dodajte jedno ulupano jaje.
S obzirom da moja kćerka jede samo supe često pravim ovakve čorbice samo nikad nisam koristila proso, moraću da probam.
ReplyDeleteJa još dodam i meso da bi joj bio kompletan obrok.
I moja devojcica cesto pojede samo supu,pa zato sto su bogatije, to bolje. Naravno da moze i meso.Ili skuvate meso, ostane bujon za corbicu, a meso iskoristite za glavno jelo.
DeleteOdlicna corba sa super sastojcima.
ReplyDeleteJako dobra juhica. Proso je jadna jako zahvalna namirnica. Ima puno kalcija, nema glutena, finog je okusa i brzo se skuha.
ReplyDeleteNama je često u jutarnjim kombinacijama za doručak, kao i u raznim varivima.
Nado, sjajna namirnica. Našla sam ovde griz od prosa, planiram da ubacim mojoj šestomesečnoj bebi u obroke, zašto bi se držali samo pirinča i palente na početku.
DeleteSlicnu corbicu i ja spremam, proso cesto koristim kao dodatak raznim corbicama, lepo mi se slaze i u paradajz corbi.
ReplyDeleteNisam znala za griz od prosa, gde ima u prodaji?
Griz od prosa mozes naci u snabdevenijim radnjama zdrave hrane, npr.. http://www.biospajz.rs/griz-od-prosa-bez-glutena-500-gr.html
DeletePostoji i griz od heljde i pirinca, sve to se moze ukljuciti u ishranu beba na samom pocetku.