Thursday, April 11, 2013

Uskršje dekoracije- ptičice, a mož biti i pilići




Evo, počeli smo da se spremamo za dolazeći nam Uskrs. Ustvari, odličan povod za malo kreativno provedenog vremena sa decom. A zna se,  i kad povoda nema , treba ga izmisliti. Odlično smo se zabavljale ja i S. (3,5)...evo...
Prvo je bojila drvena jaja temperama. Jaja sam nabavila  kod Kineza ( kod njih nema šta nema).


Ostavili smo ih da se osuše, a onda sam ja u poznim noćnim časovima ( slobodno vreme za mamu) ista čas posla prelakirala lakom za čamce. Ne zaboravite i razređivač da posle pernete četkicu. Premazala sam tanko, tri puta.  E sad, za one koji imaju više vremena i strpljenja, svaki sloj treba fino osušiti pre sledećeg. Kada se izlakiraju, stvarno izgledaju sjajno. Pogotovo ako ste talentovani za mazanje ( ja baš i nisam, ali nije ni važno, važno je da se  deca raduju-a raduju se zajednički provedenom vremenu sa vama isto koliko i stvaranju sopstvenim rukicama).


Sušio se lak do sutradan.


E, sad ide vrlo zabavni deo. Birala je i lepila  okice...  ove su  nabavljene u Kontalu ( i svašta nešto još imaju). Ja stavim tačkicu lepka na jaje, ona na nju stavi i  zalepi oko. To čisto da bismo izbegli da na prvo jaje iscedi celu tubu lepka. Što je hit zabava u poslednje vreme.



Pa je  lepila i kljunove. Isekla sam ih prethodno od tanke žute krpe za čišćenje. One što malo liči na filc.


I na kraju je lepila krilca. Dušica je pažljivo birala odgovarajuću boju perja za svako jaje, tj. ptičicu. A zaključila je i da ne moraju baš uvek oba krilca biti iste boje.  Pakovanje obojenog perja sam našla u lokalnoj knjižari. Preporuka za lepak je upravo onaj što se vidi na slici..univerzalni lepak za drva...ima ga u farbarama. Odličan za sve aktivnosti sa decom, i nije skup.


I tako...evo naših veselih jaja-ptičica.



4 comments:

  1. Mi smo pilici,pilici :)) ma sjajno je to S napravila, pravi umetnik, bravo i za maminu ideju i trud :)

    ReplyDelete
  2. odlično ste se zabavile a pilići su vam predivni. :)

    ReplyDelete
  3. DIVNI STE NAM DRUGARI NASI...)

    ReplyDelete