Fantastično, mirisno
i paperjasto meko pecivo.
Sastojci:
- 400 gr mekog brašna
- 1 kesica suvog kvasca ( ili pola, pratite uputstvo sa kesice za datu količinu brašna)
- 100 gr šećera (ja sam stavila od šećerne trske)
- ¼ kašičice soli
- rendana kora 1 limuna
- 2 jaja
- 100 gr istopljenog, prohlađenog maslaca
- 300 gr sitnog , neslanog sira ( Sitan sir-Meggle, Ella...ili sl.)
- Za punjenje:
- 17-18 kašičica džema (ja sam stavila od breskve sa đumbirom i pečeni- od šljiva sa čokoladom)
Za premazati:
- 50 gr otopljenog maslaca
Za posip:
- šećer u prahu
Postupak:
Pomešati varjačom
brašno, so, kvasac, šećer, limunovu koru. U to dodati sir, otopljeni, prohlađen
maslac i jaja. Umutiti mikserom, nastavcima za mešenje, a zatim do kraja
sjediniti rukom i malo izraditi.
Ostaviti oko sat
vremena na toplom, pokriveno, da naraste.
Testo izvaditi na
blego pobrašnjenu površinu, ili još bolje silikonsku podlogu i malo izmesiti,
tek toliko da se ne lepi.
Podeliti na 17-18
delova. Svaki spljoštiti rukom, a zatim malo razviti oklagijom u krug, staviti
kašičicu džema i uviti u boščicu, preklapanjem stranica, i malo stisnuti na
vrhu.
Ređati u tepsiju
obloženu papirom za pečenje, ne mnogo gusto.Ostaviti pokriveno krpom da miruje
i ponovo naraste dok se rerna ne zagreje na 180C.
Četkicom premazati buhtle
otopljenim maslacem i staviti u rernu da se peče.
Potrebno je oko 30 minuta, da
porumene.
Kad
se malo prohlade, posuti ih šećerom u prahu.
Izgledaju pravo gurmanski; buhtle nisam pravila nekih zadnjih 100-tinak godina ;-)
ReplyDeleteOvo je predivno!
ReplyDeleteMirjana, preporucila sam jednoj koleginici onu divnu tortu od papira, za vrtic. Pravila je i svi su se odusevili! :)
Hvala. Divno, samo neka se deca raduju. A i kod odraslih izaziva isti efekat.
DeleteJoj, zbog ovakvih stvari mi je krivo što ne jedem normalno. Ovako ih se uvek odreknem na račun nekog kremastog slatkiša jer mi on brže zadovolji potrebu za slatkim, a ne mogu slatko da večeram pa da mi buhtlice tu upadnu.
ReplyDeleteJavljam mami recept, mislim da će ona da pravi sigurno, a ja ću da sačuvam recept i da čekam bolje dane :-X.
Tajana, samo jednom se živi, ma probaj ih i za večeru...klin se klinom izbija...
Delete