Thursday, August 15, 2013

Taljatele u sosu od dimljenog lososa sa pinjolama




Sastojci:

230 gr taljatela
30 gr pinjola
2 kašike maslinovog ulja
50 gr šalota ( ja sam stavila praziluk)
2 čena belog luka
80 ml belog vina
150 ml pavlake za kuvanje
1 kašika soka od limuna
rendana kora od 1 limuna
2 kašike ( ili već po ukusu) sitno seckane sveže mirođije, grančica timijana
100 gr dimljenog lososa
crni biber, so

Postupak:

Na tiganju,  na srednjoj vatri, tostirajte pinjole uz mešanje, do zlatno braon boje. Ostavite sa strane.


U slanoj vodi skuvajte taljatele, prema uputstvu sa pakovanja.
Dok se taljatele kuvaju, spremite sos - u posudi  , na srednjoj temperaturi, na 2 kašike maslinovog ulja kratko propržite seckani praziluk i losos. Dodajte vino,sok od limuna, polovinu rendane kore limuna,so,povećajte temperaturu i krčkajte dok ne usahne na pola. Neće dugo trajati. Dodajte pavlaku za kuvanje i još malo prokrčkajte.
Kada su taljatele gotove procedite ih i dodajte u posudu sa sosom.Dodajte pinjole i mirođiju. Svaku porciju ukrasite grančicom timijana i pospite sveže mleven biber.
Ovo su mere za otprilike tri porcije, sasvim fine.




3 comments:

  1. Izgleda veoma primamljivo na fotkama, mmmmm...!:))

    ReplyDelete
  2. Divni sastojci; takav obrok bih rado imala za veceru!

    ReplyDelete
  3. Zanimljivo, ovo bi mogla uskoro probati, moze posluziti trenutno u postu :)

    ReplyDelete