Jedite ih obavezno uz dobar sir,
ili namaz od sira, ili ovakvu neku salaticu…Količinu i vrstu luka, kao i začinskog
bilja, prilagodite svom ukusu. Meni su ovakvi odlični…
Sastojci:
- 2 mala praziluka, beli deo (u izvornom receptu 290 gr šalota)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 15 gr maslaca
- sveže začinsko bilje, seckano, u količini od oko tri kašike(timijan, vlasac, peršun)
- so, crni biber
- 225 gr mekog brašna
- pola kašičice soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 puna kašičica šećera u prahu
- 150 gr krem sira ( koristila sam ABC)
- 180 ml mleka
- 2 veća jaja
- 90 gr maslaca
- +30 gr maslaca za premaz
Postupak:
Zagrejte unapred rernu na 180 C.
Iseckajte praziluk na kolutove i
izdinstajte ga na 2 kašike maslinovog ulja i 15 gr maslaca, na srednjoj
temperaturi, pobiberite i dodajte seckani timijan, izmešajte i sklonite sa
vatre, nek se ohladi.
U posudi pomešajte brašno, prašak
za pecivo,so,šećer u prahu. U drugoj
posudi izmutite jaja, mleko,krem sir,istopljeni maslac-90 gr. Uspite tečne sastojke u suve i dobro
izmešajte da se sve sjedini. Ubacite dinstani praziluk i preostalo sitno seckano
začinsko bilje.
Punite modle za mafine do ¾,
najbolje ako imate silikonske.
Peku se 25-30 minuta. Pred kraj
pečenja izvadite i premažite sa
istopljenim maslacem, pa vratite još koji minut da se zapeku i dobiju zlatnu
boju.
Ovakvi brzinski receptići uvijek dobro dođu... Fino je imati ih u rukavu :)
ReplyDeleteSigurno su baš baš ukusne pogačice... Da li je ova količina za 12 mafina ili ?
Hvala :) Sačuvaću recept!
Uh, ne secam se tacnog broja, pravila sam ih pre izvesnog vremena, sigurno ih izadje 12, mozda ih je bilo i vise. Naravno zavisi koliki su kalupi, moji su su, onako, srednji, rekla bih. I ne pune se do vrha.
DeleteBas zgodno za razne prilike. I ja bih zamenila salot prazilukom, tj. cesto ga menjam u raznim jelima.
ReplyDelete