Pre izvesnog vremena naletim na pijaci
na hokaido bundevu. Štrči onako narandžasta među borovnicama, malinama i
klipovima kukuruza.
„...Šta će mi pa sad bundeva...?“ Odem...pa
se, naravno, vratim. Ja sam veliki bundevoljubac. A do jeseni ima još vožnje po
vrućini. Eto, samo da me želja mine...
Skoro nešto ovako ukusno i savršeno skladno nisam probala,
Očaravajuće aromatično. Egzotično, ali potpuno
jestivo i za konzervativnije ukuse. A booojaaa, nikakva je fotografija ne može
dočarati...C,c, c..bar ne moja... Kakva žuto-narandžasta radost u tanjiru!
Zahvaljujem se Jeleni , naime zahvaljujući njenoj ideji sada uvek imam svež
đumbir...samo izvadim komadić iz zamrzivača i narendam.
Da pređem na stvar:
Sastojci:
- 1 kg očišćene hokaido bundeve
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- Oko 2 cm rendanog svežeg đumbira
- 1 do 2 kašičice karija
- 500 ml kokosovog mleka
- Oko 1,3 l bujona ( goveđi ili pileći...ako mora, može i kocka)
- 250 gr gambora
- oko 50 gr maslaca, kašika maslinovog ulja
- prstohvat belog luka u prahu
- krutoni ( ja sam koristila sa bosiljkom)
- so
Postupak:
30-ak gr maslaca istopite u šerpi na
srednjoj temperaturi, pa dodajte seckanu bundevu, šargarepu i krompir i
dinstajte uz mešanje 10-ak minuta. Nalijte bujon i kuvajte oko pola sata, da
povrće omekša.
Ulijte kokosovo mleko, dodajte so-po
ukusu, kari i rendani đumbir. Dobro usitnite štapnim mikserom,pa prokuvajte još par minuta.
Na preostalom maslacu i maslinovom
ulju propržite na srednjoj temperaturi gambore, 5 do 8 minuta im je dosta.
Nabacite im prstohvat belog luka i soli.
Sipajte čorbu u tanjire, odozgo stavite po dve
kašike gambora i krutone. Zaronite svim čulima.
E, ovo bih probala :-) U gostima za početak, ne obožavam baš bundevu kako sam do skoro zamišljala :-P.
ReplyDeleteLepa je na slikama, mogu misliti kakva je uživo, pa na suncu !
E, to je fantastično. Obožavam tu juhu i često je radim, samo ja dodam i mrvicu sitno narezanog chilija, ne da bude ljuto, samo jako pikantno.
ReplyDeleteTako su je, malo ljutkastu, jeli muški u porodici...odmah su instinktivno osetili da će tako biti još bolja. I jeste.
DeleteJedva čekam jesen, bundeve i ovakve supice! Baš je fina i odlična mi je kombinacija bundeve i gambora:)
ReplyDeleteZaista corbice sa bundevom su sjajne, samo ti gambori... :(
ReplyDelete