Monday, August 12, 2013

Krem čorba od hokaido bundeve sa kokosovim mlekom i gamborima




Pre izvesnog vremena naletim na pijaci na hokaido bundevu. Štrči onako narandžasta među borovnicama, malinama i klipovima kukuruza. 
 „...Šta će mi pa sad bundeva...?“ Odem...pa se, naravno, vratim. Ja sam veliki bundevoljubac. A do jeseni ima još vožnje po vrućini. Eto, samo da me želja mine...
Skoro nešto ovako ukusno i savršeno skladno nisam probala,  Očaravajuće aromatično. Egzotično, ali potpuno jestivo i za konzervativnije ukuse. A booojaaa, nikakva je fotografija ne može dočarati...C,c, c..bar ne moja... Kakva žuto-narandžasta radost u tanjiru!
 Zahvaljujem se Jeleni  , naime  zahvaljujući njenoj ideji sada uvek imam svež đumbir...samo izvadim komadić iz zamrzivača i narendam.
Da pređem na stvar:

Sastojci:

  • 1 kg očišćene  hokaido bundeve
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • Oko 2 cm rendanog svežeg đumbira
  • 1 do 2 kašičice karija
  • 500 ml kokosovog mleka
  • Oko 1,3 l bujona ( goveđi ili pileći...ako mora, može i kocka)
  • 250 gr gambora
  • oko 50 gr maslaca, kašika maslinovog ulja
  • prstohvat belog luka u prahu
  • krutoni ( ja sam koristila sa bosiljkom)
  • so

Postupak:

30-ak gr maslaca istopite u šerpi na srednjoj temperaturi, pa dodajte seckanu bundevu, šargarepu i krompir i dinstajte uz mešanje 10-ak minuta. Nalijte bujon i kuvajte oko pola sata, da povrće omekša.
Ulijte kokosovo mleko, dodajte so-po ukusu, kari i rendani đumbir. Dobro usitnite štapnim mikserom,pa prokuvajte još par minuta.
Na preostalom maslacu i maslinovom ulju propržite na srednjoj temperaturi gambore, 5 do 8 minuta im je dosta. Nabacite im prstohvat belog luka i soli.
Sipajte čorbu u tanjire, odozgo stavite po dve kašike gambora i krutone. Zaronite svim čulima.




5 comments:

  1. E, ovo bih probala :-) U gostima za početak, ne obožavam baš bundevu kako sam do skoro zamišljala :-P.
    Lepa je na slikama, mogu misliti kakva je uživo, pa na suncu !

    ReplyDelete
  2. E, to je fantastično. Obožavam tu juhu i često je radim, samo ja dodam i mrvicu sitno narezanog chilija, ne da bude ljuto, samo jako pikantno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako su je, malo ljutkastu, jeli muški u porodici...odmah su instinktivno osetili da će tako biti još bolja. I jeste.

      Delete
  3. Jedva čekam jesen, bundeve i ovakve supice! Baš je fina i odlična mi je kombinacija bundeve i gambora:)

    ReplyDelete
  4. Zaista corbice sa bundevom su sjajne, samo ti gambori... :(

    ReplyDelete