Sastojci:
- 2 mlada plava patlidžana srednje veličine ( oko 600 gr)
- 1 velika crvena paprika ( što mesnatija)
- 3 paradajeza srednje veličine
- pola kašičice soli
- sok od pola limuna
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika koncentrata paradajeza ( paradajez pire)
- 2 veća čena belog luka
- dodatno soli
Priprema:
Rernu uključite da se greje na 180 C.
Patlidžane isecite na kockice od oko 2 cm, prelijte limunovim
sokom i pospite solju. Ostavite u cediljci 15- ak minuta da se ocede.
Papriku očistite od peteljke i semenki, presecite uzduž na
pola i pecite u rerni na papiru za pečenje, presečenom stranom na dole oko 25
minuta, dok ne potamni. Papriku izvadite iz rerne i stavite u plastičnu kesu,,
nek se ohladi. Nakon toga oljuštite i iseckajte na parčice od oko 2 cm.
Paradajez sa strane suprotno peteljci zasecite po kori plitko
u obliku krsta. Stavite vodu da proključa, pa njome prelijte paradajez. Neka
odstoji minut, izvadite ga rešetkastom kašikom i potopite na kratko u hladnu
vodu. Ogulite mu kožicu počev od mesta gde je zasečeno.
U međuvremenu, na 4 kašike
maslinovog ulja u šerpi sa debelim dnom, na slaboj temperaturi, lagano dinstajte patlidžane dok ne omekšaju i
dobiju lagano smeđu boju. Ovo može da potraje oko 45 minuta uz povremeno lagano
mešanje.
Na kraju dodajte koncentrat paradajeza, pečenu papriku i
iseckan paradajez sa koga je oguljena kora. Uspite preostale 2 kašike
maslinovog ulja. Nastavite da dinstate još dva- tri minuta na laganoj vatri uz
mešanje , dok paradajez ne počne blago da se raspada, ali treba da zadrži
oblik.
Sklonite sa vatre i umešajte seckani beli luk. Ohladite.
Recept za Mafine sa
lukom i svežim začinskim biljem ( vide se na slici) sledi....Možete ga naći
ovde.
Super recept, za mene bi ovo bilo kompletno sa ovim mafinima :) cekamo recept za mafine, obecavaju...
ReplyDeletestiže uskoro...hvala!
Delete