Sunday, August 25, 2013

Salata od patlidžana



Još jedan recept  iz knjige „Istanbul-recipes from the heart of Turkey“-Rebecce Seal
Sastojci:
  • 2 mlada plava patlidžana srednje veličine ( oko 600 gr)
  • 1 velika crvena paprika ( što mesnatija)
  • 3 paradajeza srednje veličine
  • pola kašičice soli
  • sok od pola limuna
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika koncentrata paradajeza ( paradajez pire)
  • 2 veća čena belog luka
  • dodatno soli
Priprema:

Rernu uključite da se greje na 180 C.
Patlidžane isecite na kockice od oko 2 cm, prelijte limunovim sokom i pospite solju. Ostavite u cediljci 15- ak minuta da se ocede.
Papriku očistite od peteljke i semenki, presecite uzduž na pola i pecite u rerni na papiru za pečenje, presečenom stranom na dole oko 25 minuta, dok ne potamni. Papriku izvadite iz rerne i stavite u plastičnu kesu,, nek se ohladi. Nakon toga oljuštite i iseckajte na parčice od oko 2 cm.
Paradajez sa strane suprotno peteljci zasecite po kori plitko u obliku krsta. Stavite vodu da proključa, pa njome prelijte paradajez. Neka odstoji minut, izvadite ga rešetkastom kašikom i potopite na kratko u hladnu vodu. Ogulite mu kožicu počev od mesta gde je zasečeno.
 U međuvremenu, na 4  kašike  maslinovog ulja u šerpi sa debelim dnom, na slaboj temperaturi,  lagano dinstajte patlidžane dok ne omekšaju i dobiju lagano smeđu boju. Ovo može da potraje oko 45 minuta uz povremeno lagano mešanje.
Na kraju dodajte koncentrat paradajeza, pečenu papriku i iseckan paradajez sa koga je oguljena kora. Uspite preostale 2 kašike maslinovog ulja. Nastavite da dinstate još dva- tri minuta na laganoj vatri uz mešanje , dok paradajez ne počne blago da se raspada, ali treba da zadrži oblik.
Sklonite sa vatre i umešajte seckani beli luk. Ohladite.


Recept za Mafine sa lukom i svežim začinskim biljem ( vide se na slici) sledi....Možete ga naći ovde.




2 comments:

  1. Super recept, za mene bi ovo bilo kompletno sa ovim mafinima :) cekamo recept za mafine, obecavaju...

    ReplyDelete