Saturday, February 9, 2013

Čorba od karfiola sa prosom



Lagana, ukusna čorbica, bez opterećujućih sastojaka. Kao stvorena za dečji obrok. Senf daje posebnu notu. Proso koje se fino raskuva i nabubri daje joj gustinu, i sasvim fino služi  umesto brašna ili gustina. Ponekad umesto graška ubacim sitnije seckanu kelerabu. Uostalom, povrće možete kombinovati po vašoj želji.


Sastojci:

·        1 mali karfiol
·        pola praziluka
·        1 šargarepa
·        1 mali celer
·        1 mali paškanat
·        3 kašike ljuštenog prosa
·        šaka graška
·        2 kašike senfa
·        1 jaje
·        pola veze peršuna
·        so, biljni začin, malo sirćeta, beli luk u prahu
·        par kašika maslinovog ulja
·        voda-1,5 l

Postupak:

 U vodi sa par kašika sirćeta prokuvajte karfiol iskidan na krupnije komade. Dovoljno je da lagano vri 10-ak  minuta. Ovo pomaže da karfiol zadrži divnu belu boju. Procedite, i ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju propržite na kolutove seckan praziluk. Dodajte senf. Nalijte vodu. Zatim ubacite krupno rendanu šargarepu, celer i paškanat ucelo ili na par krupnijih komada, so, biljni začin i beli luk u prahu. Ostavite poklopljeno da se kuva 15 minuta.
Zatim dodajte oprano proso i grašak. Ovo neka se kuva poklopljeno na laganoj vatri još 20 minuta.
Zatim karfiol koji se prohladio iscepkajte na što sitnije deliće ( meni je tako lepše) i vratite u čorbu. Neka se dokuva sve zajedno još 10-ak minuta. Sklonite sa ringle, izvadite celer i paškanat( ja i h izvadim da čorba ne bi bila pregusta, nema potrebe za njima), dodajte seckani peršun i ostavite poklopljeno. Kada se malo prohladi, posle 15-ak minuta, uz mućenje, lagano dodajte jedno ulupano jaje.





7 comments:

  1. S obzirom da moja kćerka jede samo supe često pravim ovakve čorbice samo nikad nisam koristila proso, moraću da probam.
    Ja još dodam i meso da bi joj bio kompletan obrok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I moja devojcica cesto pojede samo supu,pa zato sto su bogatije, to bolje. Naravno da moze i meso.Ili skuvate meso, ostane bujon za corbicu, a meso iskoristite za glavno jelo.

      Delete
  2. Jako dobra juhica. Proso je jadna jako zahvalna namirnica. Ima puno kalcija, nema glutena, finog je okusa i brzo se skuha.
    Nama je često u jutarnjim kombinacijama za doručak, kao i u raznim varivima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nado, sjajna namirnica. Našla sam ovde griz od prosa, planiram da ubacim mojoj šestomesečnoj bebi u obroke, zašto bi se držali samo pirinča i palente na početku.

      Delete
  3. Slicnu corbicu i ja spremam, proso cesto koristim kao dodatak raznim corbicama, lepo mi se slaze i u paradajz corbi.
    Nisam znala za griz od prosa, gde ima u prodaji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Griz od prosa mozes naci u snabdevenijim radnjama zdrave hrane, npr.. http://www.biospajz.rs/griz-od-prosa-bez-glutena-500-gr.html
      Postoji i griz od heljde i pirinca, sve to se moze ukljuciti u ishranu beba na samom pocetku.

      Delete