Saturday, July 27, 2013

Čorba od pečenog paradajeza sa bosiljkom



Ovoj čorbi stvarno, ali stvaaarno, ne treba nikakav uvod...
Sastojci:

  • 1,3 kg kvalitetnog paradajeza
  • 4 veća čena belog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 30 gr maslaca
  • 1 crni luk
  • listova svežeg bosiljka koliko stane u šaku
  • 1 l pilećeg bujona ( ako baš mora, može i kocka)
  • oko pola čaše pavlake za kuvanje
  • morska so

Priprema:

Zagrejte rernu na 200C.
U  posudu za pečenje stavite papir, pa složite paradajez. Ako je još na grančici obavezno ga pecite tako. Preko stavite čenove belog luka, ne čistite omot. Pospite morskom solju i maslinovim uljem i stavite da se peče .



Za oko pola sata je gotovo. Ostavite da se prohladi.


U međuvremenu, u šerpi u kojoj ćete kuvati čorbu istopite maslac i propržite dobro seckani crni luk.
Vratimo se paradajezu...istisnite pečen beli luk iz omota, uklonite kožicu i grančicu sa paradajeza, pa sa sve tečnošću koja se pečenjem stvorila uspite u šerpu sa lukom.. Ubacite šaku rukom cepkanog bosiljka i nalijte pileći bujon. Neka se na srednjoj temperaturi kuva oko 15 minuta.
Sklonite sa vatre i izblendajte štapnim mikserom. Dosolite ako treba.
Pre služenja umešajte pavlaku za kuvanje. Ne u mnogo vrelu čorbu, da vam se ne zgruša kao meni. Ali i da se desi, ne utiče na ukus.
Servirajte uz prepečen tost hleb sa kačkavaljem ili sličnim pecivom sa sirom...uz poneki listić bosiljka...ili već po želji...



8 comments:

  1. Jako fino mi deluje čorbica i jako mi se dopada ideja za serviranje! Svaka čast! :)

    ReplyDelete
  2. Jao, kako je dobra ova čorba!
    Ja preskačenm čorbe po navici, ružnoj, naravno, a ovu čorbu bih baš volela da probam, ajde baš ću da probam kad odem kod svojih, tamo je paradajz fantastičan ( ako ga još bude kada odem :-X ) U međuvremenu javljam mami :-)).

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ...jel se mami dopalo, volim da čujem šta mame i babe kažu...

      Delete
  3. Moji djecaci obozavaju paradajz corbe; ova tvoja sa pecenim paradajzom mora da ima poseban ukus. Sigurno vrijedi truda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vredi svakog truda, i za velike vrućine je idealna, kompletan obrok uz ovaj prepečen tost.

      Delete
  4. Predobra!!! Obozavam corbicu od pecenog paradajza, ukus je nije onako kiselkast kao sto nekada ume da bude vec slatkast i "odimljen":)

    ReplyDelete
  5. ova corba mora biti dobra :)

    ReplyDelete