Ovoj čorbi stvarno,
ali stvaaarno, ne treba nikakav uvod...
Sastojci:
- 1,3 kg kvalitetnog paradajeza
- 4 veća čena belog luka
- 50 ml maslinovog ulja
- 30 gr maslaca
- 1 crni luk
- listova svežeg bosiljka koliko stane u šaku
- 1 l pilećeg bujona ( ako baš mora, može i kocka)
- oko pola čaše pavlake za kuvanje
- morska so
Priprema:
U posudu za pečenje stavite papir, pa složite
paradajez. Ako je još na grančici obavezno ga pecite tako. Preko stavite čenove
belog luka, ne čistite omot. Pospite morskom solju i maslinovim uljem i stavite
da se peče .
Za oko pola sata je gotovo. Ostavite da se prohladi.
U međuvremenu, u šerpi u kojoj ćete kuvati čorbu istopite maslac i propržite dobro seckani crni luk.
Vratimo se
paradajezu...istisnite pečen beli luk iz omota, uklonite kožicu i grančicu sa
paradajeza, pa sa sve tečnošću koja se pečenjem stvorila uspite u šerpu sa
lukom.. Ubacite šaku rukom cepkanog bosiljka i nalijte pileći bujon. Neka se na
srednjoj temperaturi kuva oko 15 minuta.
Sklonite sa vatre i
izblendajte štapnim mikserom. Dosolite ako treba.
Pre služenja umešajte
pavlaku za kuvanje. Ne u mnogo vrelu čorbu, da vam se ne zgruša kao meni. Ali i
da se desi, ne utiče na ukus.
Servirajte uz
prepečen tost hleb sa kačkavaljem ili sličnim pecivom sa sirom...uz poneki listić
bosiljka...ili već po želji...
Jako fino mi deluje čorbica i jako mi se dopada ideja za serviranje! Svaka čast! :)
ReplyDeleteHvala!
DeleteJao, kako je dobra ova čorba!
ReplyDeleteJa preskačenm čorbe po navici, ružnoj, naravno, a ovu čorbu bih baš volela da probam, ajde baš ću da probam kad odem kod svojih, tamo je paradajz fantastičan ( ako ga još bude kada odem :-X ) U međuvremenu javljam mami :-)).
:) ...jel se mami dopalo, volim da čujem šta mame i babe kažu...
DeleteMoji djecaci obozavaju paradajz corbe; ova tvoja sa pecenim paradajzom mora da ima poseban ukus. Sigurno vrijedi truda!
ReplyDeleteVredi svakog truda, i za velike vrućine je idealna, kompletan obrok uz ovaj prepečen tost.
DeletePredobra!!! Obozavam corbicu od pecenog paradajza, ukus je nije onako kiselkast kao sto nekada ume da bude vec slatkast i "odimljen":)
ReplyDeleteova corba mora biti dobra :)
ReplyDelete