Monday, July 29, 2013

Humus sa crvenom paprikom







Sastojci:

200 gr kuvane leblebije
1 pečena crvena paprika
1 kašika tahinija
1 kašika maslinovog ulja, devičanskog
sok od pola limuna
1 čen belog luka
pola kašičice mlevenog kumina
1 kašičica slatke paprike (aleva)
2 kašike vode
četvrtina kašičice soli

Postupak:

Ako su leblebije iz konzerve, procedite i isperite. Gledajte ukupnu masu leblebija bez tečnosti, treba da ih bude 200 gr, to je obično konzerva od 400 gr ( inače , mogu se naći u „Maksijima“ i radnjama zdrave hrane).
 Ako ste kupili suve, potopite ih da odstoje 12-24 h, na hladnom mestu, procedite pa skuvajte. Trebaće vam oko sat vremena kuvanja. Uklonite kožicu sa njih trljanjem. Inače da biste dobili 200 gr kuvane leblebije treba vam otprilike upola manja količina suve leblebije.
Stavite u blender sve sastojke i dobro izmiksajte. Na kraju doterajte ukus eventualnim dodavanjem začina i ostavite u frižider da odstoji par sati.


                           




10 comments:

  1. Predobro izgleda, bas pase na ovakve temeperature:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, za vrućine je idealan. Ja ga jedem sa grčkim sirom i kalamatama.Ihhhh...

      Delete
  2. Nisam nikad spremala humus, moram probati, pozdrav iz Bosne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. probaj obavezno, zdravo je i ukusno. A i da razbiješ dosadu u kućnom meniju...pravo osveženje.

      Delete
  3. Uh, jako ga volim!! Obično ga spremam tokom posta, pa se onda razmašem i sa onim pita-hlebom i tako :) Al muž ga ne voli, pa ga onda obično skoro sama jedem nedelju dana za doručak i večeru :/ Nisam probala sa paprikom, jako lepo izgleda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, da sa pita hlebom je tek pravi užitak...Njam.

      Delete
  4. Obicno pospem malo paprike po vrhu, ali probacu i ovako na tvoj nacin...Ima lijepu boju!

    ReplyDelete
  5. Ovo je sjajno. Volim humus i sigurna sam da je sa paprikom odličan.

    ReplyDelete
  6. Zanimljiv mi je sa dodatkom paprike, verujem da je jos pikantniji, moram sledeci put dodati bar malkice.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ukus je puniji..e, sad, paprika nije ljuta, mozda to i nije losa ideja...

      Delete