Sastojci:
200 gr kuvane
leblebije
1 pečena crvena
paprika
1 kašika tahinija
1 kašika maslinovog
ulja, devičanskog
sok od pola limuna
1 čen belog luka
pola kašičice
mlevenog kumina
1 kašičica slatke
paprike (aleva)
2 kašike vode
četvrtina kašičice soli
Postupak:
Ako su leblebije iz
konzerve, procedite i isperite. Gledajte ukupnu masu leblebija bez tečnosti,
treba da ih bude 200 gr, to je obično konzerva od 400 gr ( inače , mogu se naći
u „Maksijima“ i radnjama zdrave hrane).
Ako ste kupili suve, potopite ih da odstoje
12-24 h, na hladnom mestu, procedite pa skuvajte. Trebaće vam oko sat vremena
kuvanja. Uklonite kožicu sa njih trljanjem. Inače da biste dobili 200 gr kuvane
leblebije treba vam otprilike upola manja količina suve leblebije.
Stavite u blender sve
sastojke i dobro izmiksajte. Na kraju doterajte ukus eventualnim dodavanjem
začina i ostavite u frižider da odstoji par sati.
Predobro izgleda, bas pase na ovakve temeperature:)
ReplyDeleteDa, za vrućine je idealan. Ja ga jedem sa grčkim sirom i kalamatama.Ihhhh...
DeleteNisam nikad spremala humus, moram probati, pozdrav iz Bosne :)
ReplyDeleteprobaj obavezno, zdravo je i ukusno. A i da razbiješ dosadu u kućnom meniju...pravo osveženje.
DeleteUh, jako ga volim!! Obično ga spremam tokom posta, pa se onda razmašem i sa onim pita-hlebom i tako :) Al muž ga ne voli, pa ga onda obično skoro sama jedem nedelju dana za doručak i večeru :/ Nisam probala sa paprikom, jako lepo izgleda.
ReplyDeleteE, da sa pita hlebom je tek pravi užitak...Njam.
DeleteObicno pospem malo paprike po vrhu, ali probacu i ovako na tvoj nacin...Ima lijepu boju!
ReplyDeleteOvo je sjajno. Volim humus i sigurna sam da je sa paprikom odličan.
ReplyDeleteZanimljiv mi je sa dodatkom paprike, verujem da je jos pikantniji, moram sledeci put dodati bar malkice.:))
ReplyDeleteUkus je puniji..e, sad, paprika nije ljuta, mozda to i nije losa ideja...
Delete