Saltimbocca je jelo karakteristično za
Italiju, takođe Grčku, Španiju i južnu Švajcarsku. Obično se radi o mariniranoj
govedini, rolovanoj( ili samo prekrivenoj) pršutom i svežom žalfijom. Naziv u prevodu sa
italijanskog znači „ uskače u usta“, te
sam za sebe dovoljno o jelu govori.
Za ovu varijaciju na
temu, sa lososom, praćenu predivnim prilogom zahvaljujem ( duboki naklon)
Lorraine Pascale...a recept je odavde.
Inače, žalfija me je
potpuno osvojila. Tako divno aromatična...a sa pancetom što se voliii...Svašta nešto divno sa žalfijom imate kod Olive...ja cu da pravim, a vi kako hoćete...
Sastojci:
Za losos:
- 3 fileta lososa,bez kože
- 100-150 gr tanko sečene pancete ( koristila „ Casamaiac), ili pršute
- 20-ak većih listića žalfije
- maslinovo ulje
- so,zeleni biber
Za krompir:
- oko 600 gr mladog krompira
- pola veze svežeg peršuna
- 3 čena belog luka, veća
- rendana kora 1 limuna
- kašika maslinovog ulja
- 25 gr maslaca
- 20-30 gr tostiranih pinjola
- so, zeleni biber
- (ja sam dodala i punu kašičicu Dijon senfa sa zelenim biberom)
Postupak:
Pinjole prepecite
kratko u tiganju da malo potamne i ostavite sa strane.
Stavite oljušteni
krompir da se kuva u posoljenoj vodi.Trebaće oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremite
preliv za krompir...U blenderu usitnite peršunov list ( uklonite prethodno
deblje grančice), pasirani ili sitno seckani beli luk,koricu limuna, maslinovo
ulje, so, biber, ( dijon senf, opciono).
Pripremite losos...filete
lososa začinite solju i zelenim biberom,
na svaki stavite 3-4 listića žalfije sa iste strane i obmotajte pancetom ili
pršutom.
Što su komadi duži, širi i
tanji, imaćete manje problema, odnosno lepše i lakše ćete uviti, mada, kakvi god
da su, nije problem. Ja sam se za svaki slučaj pomogla koncem za pečenje.
Ispržite filete na
malo maslinovog ulja, zajedno sa preostalim listovima žalfije. Pržite prvo onu stranu gde su listovi žalfije. Sve ukupno,
sa okretanjem na polovini, trebaće vam oko 10-12 minuta. Listove žalfije
izvadite na papir da se ocede.
Sad se vraćamo na
krompir...Procedite ga, ubacite maslac, malo zgnječkajte varjačom, da ne bude baš pire, već onako...da ima krupnijih komada... pa dodajte
smesu iz blendera i pinjole, opet malo zgnječkajte i sjedinite ravnomerno.
Pospite proprženim listovima žalfije...i
servirajte...Mi smo
uz ovo jelo upečatljivih ukusa pili sjajan Moldavski chardonnay.
Kombinacija mora biti bozanstvena...
ReplyDelete