On uopšte nije mogao da je jede. Ja sam sipala
dva puta. I sad ja ne znam šta da vam kažem, osim da, ako vam se dopadne na
prvo čitanje,probate. Odlična je kada su vrućine, meni je bila ceo obrok. Ako
je jedete toplu, preporučujem da to bude uz prepečen hleb..umakanje obavezno. A
dobra je i hladna.
Sastojci:
- šolja sočiva ( 2 dl)
- 400 gr blitve ( koristila Frikomovu blitvu u briketima)
- 6 šolja vode
- 10 čenova belog luka, pasiranih
- kašičica soli, ili već po ukusu
- sok od 1 limuna
- kašičica kurrkume
- ¼ šolje maslinovog ulja
Postupak:
Sočivo operete,
prelijete vodom da ogrezne i stavite da proključa. Čim proključa, procedite i
tu vodu bacite. Nalijete sa 6 čaša vode. Neka kuva u poklopljenom loncu oko
pola sata.
Ubacite blitvu ( ako
nisu briketi, očišćena od žila i sečena na tanje rezance). Neka poklopljeno
kuva oko 15 minuta.
U međuvremenuu
blenderu pomešajte pasirani beli luk, maslinovo ulje, so, kurkumu. Na kraju
dodajte i limunov sok, pa i to kratko izmutite.
Sipajte u čorbu i
neka kuva još 5 minuta.
IZVOR: Libanski
kuvar-Male majstorije
Sve ću ja ovako jer mi se čorba baš sviđa ali ovoliko belog luka ne bih preživela:-)
ReplyDeleteDeluje puno, ali se uopste ne oseca mnogo, ipak je to dosta vode i drugih sastojaka. Mada, najbolje je prilagoditi sebi...mom muzu je limun problem...a ja sam cak smanjila kolicinu u odnosu na originalni recept za pola...
DeleteMeni ovo izgleda savrseno! Ovde nemamo blitvu, tako da ne mogu da probam, ali ako je ikad nadjem, sigurno pravim. Inace, ja sam od malena stavljala limun u supe i corbe, pileca supa bez limuna jednostavno nije to... Stvar navika i ukusa!
ReplyDeleteUopšte nema blitve? Kako mi je to čudno, ovde je tako uobičajena. Znaci ne može se ipak baš sve naći, temo, po belom svetu...
DeleteVisnje i blitva su prve stavke na mom spisku tihih patnji. Od nedavno sam stavila i sremus na ovaj spisak, iako ga jos nisam probala, ali su me price na raznim blogovima osvojile :-) Mislim da su visnje totalno npeoznate, tj. ja ih za 20+ godina nisam videla u supermarketima ili na pijaci. Zato se tesim da imam na dohvat ruke sjajan izbor ribe i najkvalitetniji kakao na svetu.
Delete