Ovaj kolač je nešto
posebno. Otmeno jednostavan. Ludo aromatičan. Paperjasto mek. Nažalost, dosta
malen.
Autor recepta je majstor Broccoli sa
Coolinarike. Ja sam samo izmenila glazuru po svom ukusu. Najbitnije je da ga ne
prepečete...inače je nemoguće pogrešiti.
Sastojci:
- 8 jaja
- 125 gr šećera
- 125 gr maslaca
- 1 vanilin šećer
- kašika, dve ruma...ili aroma
- 300gr mlevenih pečenih lešnika+50 gr seckanih pečenih
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 250 gr čokolade( može i mlečna)
- 1 kisela pavlaka (1,8 dl)
Priprema:
Pripremite silikonski
venac , ako imate običan dobro ga podmažite i pobrašnite i rernu zagrejte na
170C.
Ulupajte čvrsto
belanca.U posebnoj posudi umutite omekšali maslac, pa dodjteuz mućenje šećer,
vanilin, rum, so.
Dodajte jedno po
jedno žumance uz mućenje.Zatim lešnike u koje ste umešali prašak za pecivo,njih
umešajte lagano.
Umešajte pažljivo bez
miksera umućena belanca, pa razlijte u kalup.
Peče se nekih 35 do
40 minuta. Pečen ostavite u kalupu petnaestak minuta da se prohladi, a onda ga
izvadite na žicu i pustite da se sasvim ohladi.
Prelijte glazurom
kolu ste napravili tako što otopite čokoladu a zatim dobro umešate kiselu
pavlaku u ujednačenu masu.
Možete ukrasiti po
želji. Ja sam zbog dece nabacila šarene mrvice.
Sa toliko ljesnika mora ad je fantasticnog ukusa a izgleda i veoma socno na slici
ReplyDeleteI ja sam ovo dugo merkala na Coolinariki, al ga ipak (još uvek) nisam napravila. Verujem da je fantastičan! A tako i izgleda :)
ReplyDeleteObavezno probaj, samo pazi da ne prepečeš,jako malo mu treba.
DeleteMora se isprobati ( za moje ljesnikoholicare!)...
ReplyDeleteUh, i ja sam uvek za lešnike. Mnogo mi se dopadaju slike, skroz primamljivo !
ReplyDelete