Saturday, July 27, 2013

Salata od šargarepe sa tahinijem


Moja radoznala priroda  voli gastronomska putovanja.
 Čine nas ona boljim i duhovno bogatijim bar koliko i prava. Pomažu ,nekako izokola, da razbijamo predrasude i širimo horizonte pomerajući granice svoga uma.
Nikako ne volim ukopavanje. U bilo čemu. Kažu da je ukopavanje početak starenja.  A o predrasudama da i ne govorim. Iz predrasuda, prostote i gluposti  dolaze sva zla ovoga sveta.
Naravno, uvek se ja sa radošću i ponosom vratim domu svome, korenima, poznatim mirisima , ukusima i sokovima. Da sve to još više volim.
No, evo sad bih opet malo da lutam.
Hvala „Amazonu“  te nismo ograničeni na ovdašnji ne mnogo kvalitetan a uglavnom preskup izbor gastronomske literature. Tako,eto, dođoh  i do knjige „ Istanbul“-recipes from the heart of Turkey, Rebecce Seal...eh, kako neki ukusi bude sećanja...za početak jedna obično neobična salatica odatle...
Sastojci:
  • 150 ml grčkog jogurta „ Dukatos“
  • 1 veći čen belog luka
  • 2 kašike tahinija ( paste od susama)
  • 1 kašika limunovog soka
  • 200 gr mlade šargarepe
  • morska so
Priprema:
Narendajte šargarepu na krupnije rende.
Pomešajte jogurt, tahini, limunov sok,so. Izgnječite u ovo beli luk. Lagano umešajte rendanu šargarepu.
Stavite na hladnom do služenja, bar pola sata.



No comments:

Post a Comment