Thursday, August 8, 2013

Kremasta salata sa cukini tikvicom i orasima (Kabak Ezmesi)


Ako izuzmemo poneki iskorak, za vrelih dana živimo na salatama. Još jedan biser iz knjige „Istanbul“Rebecce Seal. Tako jednostavno, a neodoljivo.
Sastojci:
  • 1 veća cukini tikvica
  • nepuna kašika maslinovog ulja
  • 150 ml grčkog jogurta(„ Dukatos“)
  • 1 čen belog luka
  • 1 mladi  crni luk( može umesto njega jedan maleni šalot ili srebrenjak, ili crni malo stariji...)
  • šaka oraha, tostiranih
  • so
  • malo zelenog bibera(opciono)
  • malo sveže mirođije bi takođe dobrodošlo(opciono)
Postupak:
Krupno narendajte cukini, istisnite šakom tečnost,malo posolite i prodinstajte na maslinovom ulju 10-ak minuta, uz povremeno mešanje.Ostavite da se ohladi.
Pomešajte dinstani cukini sa grčkim jogurtom, belim lukom protisnutim kroz presu,jako sitno seckanim lukom. Dodajte tostirane orahe, malo zgnječene ili iseckane na krupnije.Dosolite ako treba i po želji dodajte malo zelenog bibera i sveže mirođije. Ohladite.


4 comments:

  1. Ja bi ladno mogla na salatama da živim!
    Ako si za igru, ovo je moja pozivnica, a pravila su ovde:
    http://pekarica-suzyca.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju.html
    Pozz...

    ReplyDelete
  2. Zvuci zanimljivo; svidja mi se sto je s jogurtom, a orasi sigurno daju 'hrskavu' notu.

    ReplyDelete
  3. Zdravo nominovala sam te za igricu. Pitanja su na http://kadjakuvam.blogspot.com/2013/08/igrica.html.

    ReplyDelete
  4. Mmmm, odlično zvuči! Jako mi se sviđa kombinacija oraha sa tikvicama. I ja se slažem da bi mirođija bila divan dodatak.

    ReplyDelete