Saturday, February 2, 2013

Hlepčić sa smokvama i orasima



Ovaj hlepčić nije stvoren da ga jedete za ručak, uz kiseli kupus ili pasulj.

 Ne, on je skoro pa sam sebi dovoljan, stvoren da ga mezetite uz nešto jednostavno...komadić parmezana ili sličnog sira, čašu dobrog crnog vina...kašičicu razgovora i prstohvat ćutanja. U  intimnom društvu.


Prvi put sam za “ no knead bread“ saznala pre par godina na Coolinarici, i tada isprobala sjajan  recept koji je postavila Pavloska. Pre neki dan me je na ovaj fantastičan način spremanja hleba podsetila Mignonne  na svom blogu .

Rešila sam da probam da napravim nešto malo drugačije od onog što sam već probala...integralni, sa smokvama i orasima, blago i neobično začinjen. Pravi delikates među hlebovima.

Sastojci:

400 gr brašna od celog zrna

30 gr suvih smokvi

80 gr pečenih (tostiranih) oraha

1 puna kašičica soli

1 ravna kašičica cimeta

pola kašičice suvog kvasca

prstohvat mlevenog bibera

350 ml + pet supenih kašika mlake vode

Postupak:

Pomešajte u većoj činiji brašno, seckane suve smokve, seckane orahe, cimet, biber, suvi kvasac i promešajte dobro, ako treba i rukom , da se smokve ne slepe u grudvice.
Dodajte mlaku vodu i varjačom , pa rukom, mešajte da se sjedini. Masa treba da bude jako mekana i lepljiva, ali ne i kašasta. Po potrebi, u zavisnosti od kvaliteta brašna dodajte ili oduzmite malo vode od ukupne gorepomenute količine.350 ml će vam biti početna mera.

Ostavite dobro pokriveno na sobnoj temperaturi 12 do 18 h, masa će se duplirati i biće prekrivena mehurićima.

Prebacite je , u jednom komadu, na radnu površinu, dobro posutu brašnom. Pobrašnjenim rukama prebacite svaki kraj prema centru, kao da pravite kovertu za pisma. Malo brašna pospite odozgo. To će dati onaj rustični izgled.

 Prebacite u jednom potezu na papir za pečenje, glatka strana bez spojeva krajeva da je gore, a onda sa sve papirom u dublju posudu u kojoj će narastati. Ta posuda treba da je sličnog oblika i dimenzija kao posuda u kojoj ćete peći. Ostavite pokriveno još dva sata, na mestu bez promaje koje nije previše hladno.

Rernu uključite na 220 C. Pola sata pre pečenja, posudu u kojoj ćete peći ( pekač, vatrostalna posuda ili šerpa sa debelim dnom sa poklopcem) stavite u rernu da se ugreje. U vruću posudu za pečenje prebacite hlepčić držeći sve četiri ivice papira, poklopite i pecite ukupno 50-60 minuta.
Posle 15 minuta od stavljanja u rernu, temperaturu smanjite na 200 C. Petnaestak minuta pre kraja pečenja skinite poklopac sa posude i vratite da se dopeče.
Hleb će dobiti dosta tamnu boju i ispucaće. Ispečen hleb odmah izvadite iz posude da se ohladi na žici, pa umotajte u krpe.

Originalni recept sam malo preradila. Budite oprezni sa količinom smokvi, čak i mala količina daje slatkastu notu, dakle ne preterujte, osim ako baš ne želite slatki hlepčić.





4 comments: